Kirjallisuudentutkimus:chanson

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

chanson

chanson
Explanation

1. Provencelaisilla trubaduureilla rakkauslaulu, joka koostuu tavallisesti 5-6 säkeistöstä ja niitä seuraavasta lyhyemmästä envoi- tai tornada- säkeistöstä. Chansonin rakentaminen on edellyttänyt melkoista sommittelutaitoa ja omaperäisyyttä. Laulun aihe oli yleensä kiintymyksen osoitus ylhäiselle, lähes poikkeuksetta naimisissa olevalle naiselle ns. hovirakkauden osoituksena. Ihailun kohteen nimeä ei juuri koskaan mainita, eikä hänestä kerrota mitään yksilöiviä piirteitä.

2. Sittemmin ranskalainen tai ranskalaistyylinen kupletinomainen, usein poliittis-satiirinen laulu, jonka teksti yleensä edustaa modernia lyriikkaa. Esittäjä on tavallisesti sekä laulun säveltäjä että tekstin tekijä. Tällainen chanson syntyi Pariisin kabareeteattereissa ja kahviloissa 1800-luvulla. Modernin kirjallisen chansonin loi Aristide Bruant (1851-1925). Maineikkaita chansoneja ovat esim. Joseph Kosman säveltämät Jacques Prévertin (1900-77) tunnelmalliset runot "Les feuilles mortes" (Kuolleet lehdet) ja "Barbara". Tunnettuja ranskalaisia chansonlaulajia ovat Jacques Brél, Georges Brassens, Leó Ferré, Charles Trenet ja Yves Montand.
Additional Information Ranskan chanson=laulu, viisu

Equivalents

chansonranska

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.10.2021: Kirjallisuudentutkimus:chanson. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:chanson.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →