Kirjallisuudentutkimus:chanson
chanson
chanson |
Selite
1. Provencelaisilla trubaduureilla rakkauslaulu, joka koostuu tavallisesti 5-6 säkeistöstä ja niitä seuraavasta lyhyemmästä envoi- tai tornada- säkeistöstä. Chansonin rakentaminen on edellyttänyt melkoista sommittelutaitoa ja omaperäisyyttä. Laulun aihe oli yleensä kiintymyksen osoitus ylhäiselle, lähes poikkeuksetta naimisissa olevalle naiselle ns. hovirakkauden osoituksena. Ihailun kohteen nimeä ei juuri koskaan mainita, eikä hänestä kerrota mitään yksilöiviä piirteitä.
2. Sittemmin ranskalainen tai ranskalaistyylinen kupletinomainen, usein poliittis-satiirinen laulu, jonka teksti yleensä edustaa modernia lyriikkaa. Esittäjä on tavallisesti sekä laulun säveltäjä että tekstin tekijä. Tällainen chanson syntyi Pariisin kabareeteattereissa ja kahviloissa 1800-luvulla. Modernin kirjallisen chansonin loi Aristide Bruant (1851-1925). Maineikkaita chansoneja ovat esim. Joseph Kosman säveltämät Jacques Prévertin (1900-77) tunnelmalliset runot "Les feuilles mortes" (Kuolleet lehdet) ja "Barbara". Tunnettuja ranskalaisia chansonlaulajia ovat Jacques Brél, Georges Brassens, Leó Ferré, Charles Trenet ja Yves Montand.Lisätiedot
Ranskan chanson=laulu, viisu
Erikieliset vastineet
chanson | ranska (français) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:chanson. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:chanson.)