Kirjallisuudentutkimus:aseeminen kirjoitus

  From Tieteen termipankki

  aseeminen kirjoitus

  aseeminen kirjoitus
  Definition ei välitä verbaalisia merkityksiä
  Explanation

  Aseemista kirjoitusta tulkitaan muun muassa kirjoituksen kontekstin, visuaalisten elementtien, materiaalisuuden, kehollisuuden, teoskonseptin, kirjoitustyylin, kirjoittamisen historian ja kirjoitusjärjestelmien tuntemuksen avulla.


  Käsite on syntynyt 90-luvun lopulla visuaalisten runoilijoiden kansainvälisen verkoston piirissä, joka julkaisi pieniä runouslehtiä ja toimitti niitä toisilleen postin välityksellä. Visuaalinen runoilija Jim Leftwich näki käsitteen ensimmäisen kerran 1998 postikortissa, jossa John Byrum kommentoi hänen visuaalisia runojaan käyttäen termiä. Leftwich alkoi tehdä aseemista kirjoitusta tietoisesti ja opetti käsitteen myös runoilijaystävälleen Tim Gazelle.


  Internetin yleistyttyä 2000-luvun alussa toiminta siirtyi netin suljetuille postituslistoille. Wryting-l oli suosittu postitustlista, jossa julkaistiin aseemista kirjoitusta. Tim Gaze julkaisi 2000-luvun puolivälissä julkisen nettisivun ASEMIC ja käsitteen käyttö yleistyi. Facebook-ryhmässä 'Asemic Writing: The New Post-Literate' on vuonna 2014 yli kaksituhatta jäsentä.


  Aseemista kirjoitusta on tehty pitkään. Tästä kertovat muun muassa Zhang Xu'n ja Huai Su'n (618–907) villi ruohokirjoitus; Austin Osman Sparen (1886–1956) sigilit; CY Twomblyn (1928-2011) grafeemit; Christian Dotremontin (1922–1979) aseeminen kalligrafia; Henri Michaux'n: Mouvements (1951), Par la voie des rythmes (1974), Saisir (1974) ja Par des traits (1984); Bernard Réquichot'in: Ecritures illisibles (1961); Max Ernstin: Maximiliana ou l’exercice illégal de l’Astronomie (1964); Luigi Serafinin: Codex Seraphinianus (1981); Tim Gazen: Noology (2008) ja Jukka-Pekka Kervisen: sca G (2008).


  Suomalaisia aseemisen kirjoituksen tekijöitä ovat muun muassa Satu Kaikkonen, Karri Kokko ja Marko Niemi. Myös Jukka-Pekka Kervinen on julkaissut useita aseemisia teoksia. Lisäksi hän oli mukana yhteisössä jo wryting-l postituslistalla ja toimi ASEMIC-nettisivun teknisenä toteuttajana.
  Additional Information Kuvassa oikealla on Tim Gazen työ, joka löytyy hänen päätoimittamastaan lehdestä Asemic Magazine 3. Lehden voi ladata nettisivulta: <http://www.asemic.net/>. Linkki on tarkistettu 2.4.2014.

  Equivalents

  asemic writingenglanti
  écriture asémiqueranska

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:aseeminen kirjoitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:aseeminen kirjoitus.)