Kirjallisuudentutkimus:aseeminen kirjoitus

    Tieteen termipankista

    aseeminen kirjoitus

    aseeminen kirjoitus
    Määritelmä ei välitä verbaalisia merkityksiä
    Selite

    Aseemista kirjoitusta tulkitaan muun muassa kirjoituksen kontekstin, visuaalisten elementtien, materiaalisuuden, kehollisuuden, teoskonseptin, kirjoitustyylin, kirjoittamisen historian ja kirjoitusjärjestelmien tuntemuksen avulla.


    Käsite on syntynyt 90-luvun lopulla visuaalisten runoilijoiden kansainvälisen verkoston piirissä, joka julkaisi pieniä runouslehtiä ja toimitti niitä toisilleen postin välityksellä. Visuaalinen runoilija Jim Leftwich näki käsitteen ensimmäisen kerran 1998 postikortissa, jossa John Byrum kommentoi hänen visuaalisia runojaan käyttäen termiä. Leftwich alkoi tehdä aseemista kirjoitusta tietoisesti ja opetti käsitteen myös runoilijaystävälleen Tim Gazelle.


    Internetin yleistyttyä 2000-luvun alussa toiminta siirtyi netin suljetuille postituslistoille. Wryting-l oli suosittu postitustlista, jossa julkaistiin aseemista kirjoitusta. Tim Gaze julkaisi 2000-luvun puolivälissä julkisen nettisivun ASEMIC ja käsitteen käyttö yleistyi. Facebook-ryhmässä 'Asemic Writing: The New Post-Literate' on vuonna 2014 yli kaksituhatta jäsentä.


    Aseemista kirjoitusta on tehty pitkään. Tästä kertovat muun muassa Zhang Xu'n ja Huai Su'n (618–907) villi ruohokirjoitus; Austin Osman Sparen (1886–1956) sigilit; CY Twomblyn (1928-2011) grafeemit; Christian Dotremontin (1922–1979) aseeminen kalligrafia; Henri Michaux'n: Mouvements (1951), Par la voie des rythmes (1974), Saisir (1974) ja Par des traits (1984); Bernard Réquichot'in: Ecritures illisibles (1961); Max Ernstin: Maximiliana ou l’exercice illégal de l’Astronomie (1964); Luigi Serafinin: Codex Seraphinianus (1981); Tim Gazen: Noology (2008) ja Jukka-Pekka Kervisen: sca G (2008).


    Suomalaisia aseemisen kirjoituksen tekijöitä ovat muun muassa Satu Kaikkonen, Karri Kokko ja Marko Niemi. Myös Jukka-Pekka Kervinen on julkaissut useita aseemisia teoksia. Lisäksi hän oli mukana yhteisössä jo wryting-l postituslistalla ja toimi ASEMIC-nettisivun teknisenä toteuttajana.
    Lisätiedot Kuvassa oikealla on Tim Gazen työ, joka löytyy hänen päätoimittamastaan lehdestä Asemic Magazine 3. Lehden voi ladata nettisivulta: <http://www.asemic.net/>. Linkki on tarkistettu 2.4.2014.

    Erikieliset vastineet

    asemic writingenglanti (English)
    écriture asémiqueranska (français)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 7.9.2024: Kirjallisuudentutkimus:aseeminen kirjoitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:aseeminen kirjoitus.)