Semiotiikka:aktantti

From Tieteen termipankki

aktantti

aktantti
Definition kertomuksissa toistuva toimija, rooli tai funktio
Explanation

Liettualaissyntyisen semiootikon A. I. Greimas'n ranskalaiselta kielitieteilijältä Lucien Tesniereltä lainaama käsite. Aktanttiteoriaansa varten Greimas sai ideoita myös Emile Souriaun teoksessa Les 200 000 situations dramatiques (1950) esitetystä mallista ja etenkin Vladimir Proppin tutkimuksesta Morfologija skazki (1928, engl. Morphology of the Folktale), jossa kehitellään venäläisten kansansatujen morfologiaa. Propp erottaa kaikkiaan seitsemän ihmesaduissa toistuvaa roolia:

1) sankari
2) prinsessa (tavoiteltu henkilö)
3) vastustaja (konna)
4) maagisten kykyjen lahjoittaja
5) lähettäjä
6) auttaja
7) väärä sankari

Teoksessaan Sémantique structurale (1966, Strukturaalista semantiikkaa) Greimas pyrkii vielä yleisempään kerronnan kielioppiin erottaen kuusi aktanttia, jotka muodostavat kolme binaarista oppositioparia:

subjekti vs. objekti,
lähettäjä vs. vastaanottaja
auttaja vs. vastustaja.

Aktantteina saattavat toimia myös erilaiset abstraktiot tai esineet. Greimas'šn mukaan kaikki inhimillisen kulttuurin ilmiöt ovat tulkittavissa aktanttien avulla. Esimerkiksi Pyhän Graalin legendassa ritari Parsifal on subjekti, Graalin malja objekti, Jumala lähettäjä ja ihmiskunta vastaanottaja. Pirjo Kukkonen soveltaa aktanttimallia tangoihin tutkimuksessaan Tango Nostalgia. The Language of Love and Longing (1996). Hänen mukaansa suomalaisessa tangotekstissä subjektina on lähes aina mies, objektina rakkaus, lähettäjänä rakkauden voima, vastaanottajana nainen, kun taas vastustajan ja auttajan osissa on milloin elämä, milloin kohtalo tai luonto.

Greimas'n keskeisiin termeihin kuuluu myös aktori eli roolin toteutuma (ranskan acteur). Aktantit ovat yleisiä, kaikissa kertomuksissa esiintyviä toimijoita, kun taas aktorit ovat kertomuskohtaisia. Aktantit edustavat kertomuksen syvärakennetta, aktorit pintarakennetta. Aktoreita voi Greimašn mukaan olla lähes loputtomasti, aktantteja vain mainitut kuusi. Yksi aktori saattaa kertomuksessa personoida useampiakin

eri aktantteja, mutta myös useat eri aktorit voivat personoida vain yhtä aktanttia.

Equivalents

actantenglanti
actantranska
Aktantsaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.2.2023: Semiotiikka:aktantti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:aktantti.)