Kielitiede:metadiskurssi

    Tieteen termipankista

    metadiskurssi

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    metadiskurssi
    Määritelmä Käsillä olevaa kielenkäyttöä koskevaa ja kommentoivaa kielenkäyttöä
    Selite Metadiskurssilla viitataan laveasti ”diskurssiin diskurssista"; sen avulla tekijä ohjaa tuottamansa tekstin tulkintaa. Metadiskurssi voidaan jaotella yhtäältä tekstiä jäsentäviä funktioita kantaviin ilmaisuihin (tekstuaalinen metadiskurssi) ja toisaalta ilmaisuihin, joilla tekijä ilmaisee suhtautumistaan puheenaiheeseen sekä vuorovaikutustilanteen osapuoliin (interpersoonainen metadiskurssi).
    Lisätiedot Metadiskurssia koskevassa tutkimuksessa on hahmotettu kaksi eri koulukuntaa: Ensinnäkin integratiiviseksi tai vuorovaikutukselliseksi luonnehdittavan määritelmän mukaan metadiskurssilla tarkoitetaan laajasti kaikkia vuorovaikutusta ja diskurssia jäsentäviä funktioita omaavia ilmaisuja (esim. Hyland 2005). Toinen, ns. ei-integratiivinen tai refleksiivinen, metadiskurssin määritelmä puolestaan korostaa vuorovaikutuksen osapuolten kykyä havainnoida meneillään olevaa vuorovaikutusta ja siihen liittyvä ajatuksia ja tuntemuksia sekä jäsentää ja kielentää näitä havaintoja (esim. Mauranen 2010). Tämän metadiskurssi-määritelmän ulkopuolelle jäävät esimerkiksi lauseita yhdistävät konnektiivit, joita ei voi pitää refleksiivisinä. Tätä kapeampaa metadiskurssin määritelmää on kutsuttu myös diskurssirefleksiivisyydeksi (discourse reflexivity).

    Lähikäsitteet

    • [[Metateksti|]] (alakäsite)

    Käytetyt lähteet

    HylandK2005, MauranenÄdel2010, HylandK2015

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:metadiskurssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:metadiskurssi.)