Kielitiede:kurkunpää

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kurkunpää

kurkunpää
Definition Henkitorven yläpäässä sijaitseva rustojen muodostama rakenne, jossa syntyy ihmisen puheääni
Explanation Kurkunpään rustot liittyvät toisiinsa lihasten ja sidekudoksen avulla. Rustot voivat liikkua suhteessa toisiinsa ja niiden liikkeillä on merkitystä äänentuotossa. Kurkunpää myös sulkeutuu nieltäessä, yskittäessä, taakkaa nostettaessa ja ulostettaessa. Myös puheen aikana äänihuulten välinen äänirako suljetaan ajoittain.
Additional Information Kurkunpään suurin rusto on nimeltään kilpirusto: se on taaksepäin taivutetun kilven muotoinen, takaa avonainen rusto, joka suojaa kurkunpäätä. Leveä sidekalvo yhdistää kilpiruston ja sen mukana koko kurkunpään suoraan yläpuolella olevaan kieliluuhun. Rengasrusto eli sormusrusto on rengasmainen rusto kilpiruston alapuolella. Sen taaksepäin suuntautuneen leveän puolen yläpuolella on kaksi kartiomaista liikkuvaa kannurustoa. Äänihuulet kiinnittyvät etuosastaan kilpirustoon, takaosastaan kannurustojen ulokkeisiin. Kannurustoihin kiinnittyy myös monia pieniä lihaksia, joiden avulla äänihuulia lähennetään ja loitonnetaan. Kurkunpään ontelossa on kaksi ahdasta kohtaa, äänihuulten ja taskuhuulten tasolla. Taskuhuulet ovat äänihuulten yläpuolella riippuvia limakalvopoimuja, jotka sulkevat kurkunpään täydellisesti nielemisen aikana. Kurkunkannen rusto muodostaa kurkunkannen (epiglottis), joka kiinnittyy kilpirustoon ja sijaitsee kieliluun kaaren sisäpuolella.

Equivalents

larynxenglanti
larynxlatina
struphuvudruotsi

Sources

FPS2000, KarlssonF2004, Laukkanen&Leino2001, IFA1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Kielitiede:kurkunpää. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kurkunpää.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →