Kielitiede:kielimestari

    Tieteen termipankista

    kielimestari

    kielimestari
    Määritelmä
    1. syntyperäinen puhuja, joka toimii kieltä opettelevan lingvistin informanttina eli kielenoppaana kenttätyössä
    2. syntyperäinen puhuja, joka auttaa uhanalaisen kielensä siirtämistä sukupolvelta toiselle sen revitalisoinnissa
    Selite
    Esimerkkejä: (1) "Nuoressa wogulin kielen tulkissani oli minulla erinomaisen selwä kielimestari. jota mitkään kysymykset eiwät woineet saada pulaan." Päijänne 20.7.1878, Professori Ahlqwist'in matkoilta. Kuudes kirje.
    (2) "Opiskelija oppii kulttuurisidonnaista kieltä ja inarinsaamelaista kulttuuritietoutta kielimestariltaan kielimestari-oppilas-menetelmän avulla. Kielimestari-oppilas-pari työskentelee learning by doing -menetelmällä, tekemällä oppimalla". Inarinsaamen opintojakso Oulun yliopistossa.
    Lisätiedot
    Alkuaan sana tarkoitti suomen kielessä yleensä vain hyvää kielenkäyttäjää tai opettajaa; vielä 1800-luvun alussa yliopistoissa oli tämännimisiä virkojakin. Tieteen termiksi se vakiintui 1800-luvun puolivälistä lähtien erityisesti fennougristiikassa, kun tutkijat lähtivät oppimaan ja tallentamaan sukukieliä Venäjältä. 2000-luvulla termi on otettu käyttöön myös kielenelvytyksen metodissa. Samanlainen metodi tunnetaan alkuperäiskielten revitalisoinnissa myös Kaliforniassa (AICLS-organisaatiossa) nimellä Master-Apprentice programme.

    Erikieliset vastineet

    Language Masterenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    MattusI2005, Olthuis&al2013, HintonL2001, LaitinenL2013b

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:kielimestari. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kielimestari.)