Kielitiede:elollisuus

From Tieteen termipankki

elollisuus

elollisuus
Definition nominien semanttinen piirre ja usein kieliopillinenkin kategoria tai piirre, joka luokittelee ne esimerkiksi tarkoitteensa liikkumis- tai tuntemiskyvyn, tietoisuuden tai ihmisenkaltaisuuden mukaan
Explanation Kun elollisuudella on kieliopillista (eikä vain semanttista) merkitystä, elollisuudeltaan eroavat nominit käyttäytyvät kieliopillisesti eri tavoin ainakin joissain rakenteissa. Tälloin elollisuuden piirre voi olla syntaktisesti tai morfologisesti merkitty: se kieliopillistuu herkästi esim. taivutusmuodoiksi.
Esimerkiksi bantukielissä erilaiset eläimiä ja ihmisiä tarkoittavat sanat voivat kuulua useisiin eri substantiiviluokkiin. Niiden kanssa kongruoivien sanojen konkordiliitteet määräytyvät kuitenkin joissakin bantukielissä pääosin elollisten substantiiviluokkien (1/2) mukaan. Muiden sanojen (kasvit, elottomat ja abstraktit) kanssa käytetään kunkin sanan luokan mukaisia konkordeja.
Additional Information Elollisuus ilmenee kielessä usein asteittaisena piirteenä eikä dualistisena kategoriana, jossa elollinen on elottoman vastakohta. Usein se kietoutuu yhteen kieliopillisen persoonan asteikon kanssa: "elollisimpia" eli hierarkian yläpäässä ovat 1. ja 2. persoonan muodot ja yleensä ihmiseen viittaavat nominit.

Equivalents

džiidibaSuomen romanikieli
animacyenglanti
animatenessenglanti

Related Concepts

Sources

ComrieB1981, SilversteinM1981, KarlssonF2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.8.2022: Kielitiede:elollisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:elollisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →