Keskustelu Kielitiede:osallistumiskehikko

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Contents

Thread titleRepliesLast modified
Osallistumiskehikosta017:20, 13 April 2015

Osallistumiskehikosta

Hei,

työstän käsiteanalyysin ja termityön kurssilla osallistumiskehikon määritelmää ja kuulisin mielelläni ajatuksia sekä kehitysehdotuksia alustavaan määritelmään liittyen.

terveisin Hille


osallistumiskehikko

Määritelmä: osallistujien asemoitumista ja suhdetta sekä näiden vaihtelevia diskurssi-identiteettejä puheeseen nähden kuvaava suhdeverkosto

Selite: Sosiologi Goffman kehitti osallistumiskehikon kuvaamaan puheen vastaanottajien joukkoa. Myöhemmässä keskustelunanalyysissa ja erityisesti Charles Goodwinin sekä Marjorie Harness Goodwinin tutkimustyön myötä osallistumiskehikko on kuitenkin laajentunut käsittämään kaikkia puhetilanteen henkilöitä. Osallistumiskehikossa läsnäolijoilla on omat roolinsa ja suhteensa puheeseen kielellisten lausumien, eleiden ja ilmeiden sekä katsekontaktien kautta; johtoajatuksena on, että kaikki osallistujat ovat luomassa tilanteista keskustelukontekstia vastaanottajista ja kuulijoista äänessä olijaan, puhujaan. Osallistumiskehikon roolijako on dynaamisesti muuttuva, mistä todistaa vastaanottajan vaihtuminen puhujanvaihdoskohdassa äänessä olijaksi tai puhujan muotoillessa lausuman (eng. recipient design, vastaanottajan mukainen muotoilu) vastaanottajan oletetun tietämyksen tai tietämättömyyden mukaan.

Siinä missä Goffman kehitti osallistumiskehikon kuvaamaan puheen vastaanottajien joukkoa, kehitti hän esittämismuotin puolestaan kuvaamaan puhujan mahdollista roolivalikoimaa keskustelukontekstissa.

Hille Tuominen (keskustelu)17:20, 13 April 2015