Keskustelu Kielitiede:osallistumiskehikko

Sivun sisältöä ei tueta muilla kielillä.
Tieteen termipankista

Sisältö Viimeisin muokkaus::20150413162026#Mediawiki

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Osallistumiskehikosta013. huhtikuuta 2015 kello 16.20

Osallistumiskehikosta

Hei,

työstän käsiteanalyysin ja termityön kurssilla osallistumiskehikon määritelmää ja kuulisin mielelläni ajatuksia sekä kehitysehdotuksia alustavaan määritelmään liittyen.

terveisin Hille


osallistumiskehikko

Määritelmä: osallistujien asemoitumista ja suhdetta sekä näiden vaihtelevia diskurssi-identiteettejä puheeseen nähden kuvaava suhdeverkosto

Selite: Sosiologi Goffman kehitti osallistumiskehikon kuvaamaan puheen vastaanottajien joukkoa. Myöhemmässä keskustelunanalyysissa ja erityisesti Charles Goodwinin sekä Marjorie Harness Goodwinin tutkimustyön myötä osallistumiskehikko on kuitenkin laajentunut käsittämään kaikkia puhetilanteen henkilöitä. Osallistumiskehikossa läsnäolijoilla on omat roolinsa ja suhteensa puheeseen kielellisten lausumien, eleiden ja ilmeiden sekä katsekontaktien kautta; johtoajatuksena on, että kaikki osallistujat ovat luomassa tilanteista keskustelukontekstia vastaanottajista ja kuulijoista äänessä olijaan, puhujaan. Osallistumiskehikon roolijako on dynaamisesti muuttuva, mistä todistaa vastaanottajan vaihtuminen puhujanvaihdoskohdassa äänessä olijaksi tai puhujan muotoillessa lausuman (eng. recipient design, vastaanottajan mukainen muotoilu) vastaanottajan oletetun tietämyksen tai tietämättömyyden mukaan.

Siinä missä Goffman kehitti osallistumiskehikon kuvaamaan puheen vastaanottajien joukkoa, kehitti hän esittämismuotin puolestaan kuvaamaan puhujan mahdollista roolivalikoimaa keskustelukontekstissa.

Hille Tuominen (keskustelu)13. huhtikuuta 2015 kello 16.20