Keskustelu Esittävät taiteet:koreografia
Sisältö Viimeisin muokkaus::20181213110113#Mediawiki
Ketjun otsikko | Vastauksia | Viimeksi muokattu |
---|---|---|
Koreografian käsitteestä | 3 | 8. helmikuuta 2019 kello 11.11 |
Koreografian käsitteestä
Hei!
Osallistuin tämän syksyn aikana Kaarina Pitkänen-Heikkilän järjestämälle termityön kurssille ja Kaarina ehdotuksen mukaisesti lisään nyt tänne keskustelusivulle omia ajatuksiani koreografian käsitteestä. Aloitin myös erillisen keskustelun improvisaatiosivulla.
Teen väitöskirjaa politiikan tutkimuksen alalta ja tutkimukseni käsittelee sitä, kuinka tanssin voidaan tiettyjen politiikan teorioiden valossa nähdä itsessään poliittisena prosessina. Keskityn tutkimuksessani erityisesti Hannah Arendtin, Giorgio Agambenin ja Jean-Luc Nancyn ajatteluun.
Tässä on syksyn kurssille työstämäni määritelmä koreografiasta:
Määritelmä: ennalta määrätty tai ohjattu liike
Selite: Koreografia tulee kreikan kielen sanoista χορεία (khoreia, piiritanssi) ja γράφειν (gráphein, kirjoittaa). Termi viittaa alun perin tanssinotaatioon, jonka avulla on kirjattu ylös esimerkiksi Kreikan, Balkanin, Moldovan ja Venäjän alueilla esiintyneitä piiritansseja. Nykyään koreografialla tarkoitetaan usein suunniteltujen tanssiliikkeiden muodostamia kokonaisuuksia laajemmin, vaikka ‘koreografi’ on varsin uusi nimitys tanssin suunnittelijalle. Balettikoreografi George Balanchine oli tiettävästi ensimmäinen henkilö, jota kutsuttiin teosesittelyissä koreografiksi. Myös yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ilmiöitä voidaan hahmottaa koreografian käsitteen kautta, kun halutaan kuvata suunniteltua ja ohjailtua toimintaa.
Vieraskieliset vastineet: koreografi (ruotsi), choreography (englanti), coreografía (espanja)
Tärkeimmät lähikäsitteet: tanssinotaatio, koreografi, improvisaatio, improvisointi
Lähteitä: Press Ley, G. (2007). The Theatricality of Greek Tragedy: Playing Space and Chorus. University of Chicago Press. Taper, Bernard (1996). George Balanchine: A Biography. University of California Press
Olisi kiinnostavaa kuulla esittävän taiteen asiantuntijaryhmän ajatuksia tästä määritelmästä. Selitteessäni on toki paljon sellaista, mikä termipankista löytyvässä selitteessä jo onkin. Kaarinan mielestä kuitenkin jotain tuosta etymologisesta tiedosta ja mahdollisesti jotain käyttämiäni lähteitä voisi lisätä termipankkiin. Määritelmästäni mainitsen vielä sen verran, että olen tarkoituksella jättänyt sen varsin laveaksi, sillä tutkimuksessani pyrin lähestymään poliittisia ilmiöitä koreografian ja improvisaation käsitteiden kautta. Ajatukseni on, että sekä koreografia että improvisaatio ovat jollain tapaa läsnä sekä tanssissa että politiikassa: ennalta määrätty/ulkoa päin kontrolloitu ja vapaampi/autonomisempi liike. Siksi asetin ne myös toistensa vieruskäsitteiksi, vaikka tämä ei tietenkään ole mikään tanssin alalta itsestäänselvyytenä nouseva käsitepari. Pyrin näillä kuitenkin kuvaamaan, kuinka kontrolli ja autonomia määrittyvät ainakin jollain tasolla suhteessa toisiinsa.
Ystävällisin terveisin, Katarina Sjöblom
Hei vielä,
Huomasin epäselvyyksiä lähteissäni ja selitteessä, joten jatkan lyhyesti edelliseen viestiin liittyen.
Eli vaikka piiritansseja on esiintynyt Kreikan lisäksi mainitsemillani alueilla, niin tanssinotaation kehittyminen ei viitanne tosiaan niinkään näihin perinteisiin, vaikka itse termi koreografia on johdettu χορεία-sanasta.
Sen sijaan lähteisiin voisi ehkä lisätä maininnan esim. Thoinot Arbeaun teoksesta Orchésographie 1500-luvun loppupuolelta, jota ainakin André Lepecki kuvaa koreografia-käsitteeen "ensimmäiseksi" versioksi teoksessaan Exhausting Dance: Performance and the Politics of Movement (2006). Myös kyseinen sana muodostuu suoraan verbistä tanssia, 'orkhesthai', kun taas 'khoreia' viitannee nimenomaan kreikkalaisen tragedian yhteydessä käytettyyn tanssin ja laulun yhdistelmään.
Mukavaa alkanutta vuotta!
Ystävällisin terveisin, Katarina
Hei kiitos viestistä ja keskustelun avauksesta. Kiinnostava väikkärin aihe! Koreografia termi kaipaakin päivitystä ja tuo etymologinen tausta on hyvä laittaa tarkemmin näkyviin. Termillä koreografi on oma sivunsa ja se voisi olla laajempi, varsinkin kun siinä on tapahtunut viime aikoina paljon muutosta. Esittävien taiteiden ryhmä ei näe säännöllisesti, vaan jokainen tekee muokkauksia omien tutkimusintressiensä mukaan. Hanna Järvinen on kirjoittanut artikkelin, jossa on käsitelty nimenomaan tanssin tekijyyteen ja koreografian käsitteeseen liittyviä kysymyksiä, ja siitä on varmasti apua näiden termien työstämiseen. Palataanko tuohon määritelmään, kun löydän sen. (tai voit laittaa minulle meiliä etunimi.sukunimi at helsinki.fi)
yst. Aino