Kasvitiede:kotkansiipityyppi

    Tieteen termipankista

    kotkansiipityyppi | MattT

    kotkansiipityyppi
    MattT
    FT (vanhentunut)
    Määritelmä kosteiden runsasravinteisten lehtojen metsätyyppiryhmän tyyppi, jonka aluskasvillisuudessa hallitsevana lajina on kotkansiipi ja jota tavataan koko Suomessa
    Selite

    Kotkansiipityypin lehdot ovat kalkkivaikutteisen maaperän metsiä. Nimisaniaisen lisäksi hiirenporras, korpi-imarre ja useat alvejuuret ovat merkittäviä, ja tyyppiä on kutsuttu myös saniaislehdoksi.

    Kenttäkerroksen lajimäärä on suuri, mutta vähenee kohti pohjoista mentäessä, ja kasvillisuudessa on selviä lajistomuutoksia. Kotkansiipityypin ruohoista mesiangervoa, korpiorvokkia, koiranvehniötä ja tesmaa tavataan kaikilla metsäkasvillisuusvyöhykkeillä. Etelässä tavallisia ovat lehtopähkämö, kevätlinnunsilmä, lehtomatara, velholehti, lehtovirmajuuri, lehtopalsami, lehtokorte, suokeltto, rönsyleinikki ja ojakellukka, pohjoisessa puolestaan metsäimarre, metsäkurjenpolvi, kullero ja sudenmarja. Heinistä etelässä runsaita ovat korpisorsimo, korpinurmikka ja hajuheinä, pohjoisessa taas korpikastikka ja nuokkuhelmikkä.
    Lisätiedot MattT-lyhenteen Matt tulee kotkansiiven tieteellisestä nimestä Matteuccia struthiopteris. Vanhentuneen FT-lyhenteen F tulee sanasta Filices, jolla viitataan yleisesti saniaisiin.

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HotanenJP&ym2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 1.5.2024: Kasvitiede:kotkansiipityyppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:kotkansiipityyppi.)