Kasvitiede:huonekasvi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

huonekasvi

huonekasvi
Definition koristeeksi asunnossa viljelty kasvi
Explanation

Useimmat huonekasvit ovat kotoisin maapallon trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta, harvemmat lauhkealta vyöhykkeeltä. Huonekasveja, esim. oleantereita (Nerium oleander) ja laakeripuita (Laurus nobilis), tiedetään kasvatetun sisätiloissa jo antiikin aikana Välimeren maissa. Esimerkkejä tropiikista ja subtropiikista tulevista kasveista ovat kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) ja soihtuköynnökset (Aeschynanthus) Kaakkois-Aasiasta, paavalinkukat (Saintpaulia) ja pelargonit l. pielikit (Pelargonium) Afrikasta, suppilokukat l. gloksiniat (Sinningia) ja kirjohuisku l. kukka-ananas (Aechmea fasciata) Etelä-Amerikasta. Osa huonekasveista on helppoja kasvatettavia, osa hyvinkin hankalia. Viihtymisen takeena on sopiva ilmankosteus, lämpötila, valaistus, kasvualustan laatu ja kastelu sekä mahdollisen lepoajan huomioiminen.

Huonekasvit jaotellaan usein viherkasveihin ja kukkiviin kasveihin. Viherkasveja kasvatetaan niiden kauniiden lehtien takia, kukkivia luonnollisestikin kukkien takia.

Equivalents

house plantenglanti
rumsväxtruotsi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.4.2021: Kasvitiede:huonekasvi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:huonekasvi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →