Kasvatustieteet:yrityksen perustaminen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

yrityksen perustaminen

yrityksen perustaminen
Definition Yrityksen perustaminen tarkoittaa uuden liiketoiminnan aloittamista ja liiketoiminnallista organisaation muodostamista.
Explanation Yrittäjyyskasvatuksen yhtenä tavoitteena on uusien yritysten määrän ja laadun kasvattaminen. Yrityksen perustaminen vaatii kuitenkin monipuolisia tietoja ja taitoja, jotka ovat välttämättömiä yrityksen perustamisen lisäksi myös yrityksen johtamisessa ja kehittämisessä. (Matlay, 2005) Siksi yrittäjyyskasvatuksessa vaikutetaan esimerkiksi liiketoimintaosaamiseen ja muihin yrittäjyyteen liittyviin kykyihin, jotka ovat avuksi yrityksen perustamiseen liittyvien toimintojen, kuten resurssien keräämisen sekä yrityksen organisoinnin ja infrastruktuurin rakentamisen hallitsemisessa (Gartner, 1989; Markman & Baron, 2003). Myös tässä sanastossa käsitellään yrityksen perustamisen kannalta olennaisia osa-alueita esimerkiksi liikeidean, liiketoiminnan, liiketoimintasuunnitelman, liiketoiminta- ja toimialaympäristön, markkinoiden ja strategian sekä erilaisten yhtiömuotojen käsitteiden avulla.
Yrittäjyys samaistetaan usein uuden yrityksen perustamiseen (Gartner, 1989). Yrityksen perustamista onkin tutkittu paljon ja erilaisista näkökulmista, liiketoiminnallisen näkökulman ollen kuitenkin vallitseva. Yrittäjyyskasvatuksen osalta on tarkasteltu esimerkiksi yrittäjyyskasvatuksen vaikutuksia oppilaiden intentioihin ja kykyihin perustaa uusi yritys (Cox et al., 2001; Hytti & O’Gorman, 2004). Kuitenkin yhteyttä on hankala tutkia ja todistaa (Cox et al., 2002).

Equivalents

new venture creationenglanti

Sources

YVI-sanakirja, CoxW&MuellerL&MossE2002, GartnerB1989, HyttiU&O’GormanC2004, HyttiU&O’GormanC2004, MarkmanD&BaronA2003, MatlayH2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:yrityksen perustaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:yrityksen perustaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →