Kasvatustieteet:yrittäjän piirteet

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

yrittäjän piirteet

yrittäjän piirteet
Definition Yrittäjän piirteillä tarkoitetaan yleensä yrittäjän demografisia ja psykologisia ominaisuuksia (Gibb, 2002).
Explanation Rajaton joukko piirteitä on yhdistetty yrittäjiin muodostaen erilaisia yrittäjän persoonallisuusprofiileita, joihin sisältyy muun muassa yrittäjän tausta, tavoitteet, arvot ja motivaatio. Suosituimpia yrittäjämäisiksi lueteltuja piirteitä ovat saavuttamisen tarve, itseluottamus, luovuus, korkea kontrollikäsitys, itsenäisyys, päättäväisyys ja sitoutuneisuus. (Gibb, 2002) Nämä eivät kuitenkaan ole missään määrin tyhjentäviä ja lukemattomia piirteitä voidaan yhdistää yrittäjyyteen.
Perinteisesti yrittäjä ja erityisesti menestynyt yrittäjä erotetaan muista henkilöistä (ei-yrittäjistä) yrittäjän piirteiden perusteella. Yrittäjyyden piirteitä tarkastelemalla yritetään selittää yrittäjyyttä ja sitä, miksi jotkut ryhtyvät yrittäjiksi ja toiset eivät ja miksi jotkut menestyvät yrittäjinä ja toiset eivät. Yrittäjän ja erityisesti hänen piirteidensä nähdään siis aiheuttavan yrittäjyys ja menestys yrittäjyydessä. Tämä näkökulma tarkastelee yrittäjiä samanlaisina keskenään, mutta erilaisina suhteessa muihin henkilöihin, jotka eivät ole yrittäjiä. Nykyään yrittäjän piirteisiin keskittymistä pidetään rajallisena tapana lähestyä yrittäjyyttä, sillä yrittäjien piirteet eroavat toisistaan, yksiselitteistä persoonallisuusprofiilia ei ole mahdollista luoda ja yrittäjän piirteet eivät yksinään huomioimatta opittavissa olevia kykyja ja ympäristöä voi selittää yrittäjyyttä. (Carland et al., 1984; Gartner, 1985, 1989; Stevenson & Jarillo, 1990)

Equivalents

entrepreneurial characteristicsenglanti
entrepreneurial traitsenglanti

Sources

YVI-sanakirja, CarlandW&HoyF&BoultonR&CarlandC1984, GartnerB1985, GartnerB1989, GibbA2002, StevensonH&JarilloC1990

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:yrittäjän piirteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:yrittäjän piirteet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →