Kasvatustieteet:yrittäjämäinen toimintatapa

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

yrittäjämäinen toimintatapa

yrittäjämäinen toimintatapa
Definition Yrittäjämäinen toimintatapa kuvaa kokonaisvaltaista, omaehtoista, aktiivista, valpasta ja motivoitunutta toimintaa yrittäjyydessä, työtehtävissä ja muilla elämänalueilla (vrt. omaehtoinen yrittäjyys) (Gibb, 2002; Koiranen, 1993; Ristimäki, 2002).
Explanation Yrittäjämäinen toimintatapa liittyy oleellisesti yrittäjyyskasvatuksen tavoitteisiin, sillä yrittäjämäinen toimintatapa on merkittävä osa yrittäjyyttä sen kaikissa muodoissa. Erityisesti yrittäjämäinen toimintatapa liittyy ja kuvaa omaehtoista yrittäjyyttä (ks. omaehtoinen yrittäjyys). (Kyrö, 1998) Riippumatta ammatista, työtehtävästä tai muusta elämän osa-alueesta, yrittäjämäistä toimintatapaa tarvitaan ja tavoitellaan kasvavassa määrin. Kodin ja koulun arvomaailmat ja toimintatavat vaikuttavat oppilaaseen ja voivat joko kehittää tai lamauttamaa omaehtoista toimintaa, ongelmaratkaisukykyjä ja muita yrittäjämäisen toiminnan piirteitä (Koiranen, 1993; Ristimäki, 2002). Siksi yrittäjyyskasvatuksessa on merkittävää kiinnittää huomiota oppimisen näkökulmiin ja tapoihin, jotka tukevat yrittäjämäistä toimintatapaa (ks. yrittäjämäinen pedagogiikka).
Usein yrittäjyystutkimuksessa on keskitytty yrittäjyyteen yrittäjän toimintana tai toimintona erityisesti liiketoiminnallisesta näkökulmasta (Gartner, 1989). Tutkimuksessa on keskusteltu myös yrittäjämäisestä ajattelu- ja toimintatavasta sekä kyvykkyydestä suhteessa toimintaympäristöön ja yleisinä pidettyihin tapoihin. Keskustelu on kuitenkin ollut pitkälti liiketoimintapainotteista keskittyen ulkoiseen yrittäjyyteen ja taloudellisiin tavoitteisiin. (ks. Haynie et al., 2010)

Equivalents

entrepreneurial activityenglanti
entrepreneurial behaviorenglanti

Sources

YVI-sanakirja, GartnerB1989, GibbA2002, HaynieM&ShepherdD&MosakowskiE&EarleyC2010, KoiranenM1993, KyröP1998, RistimäkiK2002

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:yrittäjämäinen toimintatapa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:yrittäjämäinen toimintatapa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →