Kasvatustieteet:toiminimi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

toiminimi

toiminimi
Definition Toiminimellä tarkoitetaan laillista nimeä, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan ja johon syntyy yksinoikeus joko rekisteröimällä tai vakiinnuttamalla (Bloomsbury Business Library; Toiminimilaki). Toiminimi liitetään usein yksityiseen elinkeinonharjoittajaan (ks. yksityinen elinkeinonharjoittaja), vaikka kyseessä ei ole varsinaisesti yritysmuoto, vaan edellä mainittu liiketoiminnassa käytetty nimi, jollainen on myös esimerkiksi avoimilla yhtiöillä ja osakeyhtiöillä sekä osuuskunnilla.
Explanation Toiminimen käsite kuuluu yrittäjyyden peruskäsitteisiin. Toiminimen asettamisesta eri yhtiömuotojen osalta ja siihen liittyvistä oikeuksista on säädetty toiminimilaissa. Nimen valinnalla tai esimerkiksi vaihtamisella on taloudellisia, myynnillisiä ja strategisia vaikutuksia. Lisäksi toiminimi vaikuttaa muun muassa yrityksen identiteettiin. (Delattre, 2002)
Toiminimiin liittyvää tutkimusta on tehty esimerkiksi johtamisen, markkinoinnin, kansantalouden ja juridiikan alalla muutaman vuosikymmenen ajan. Tutkimuksissa on keskitytty esimerkiksi toiminimen valintaan ja muodostamiseen (Williams, 2009) sekä valinnan tai vaihtamisen vaikutuksiin ja prosessiin (Delattre, 2002; Harold, 2006). Lisäksi on tutkittu toiminimen vaihtamisen syitä ja muutoksen kommunikointia. Kuitenkin toiminimiä koskeva tutkimus on edelleen rajallista. (Delattre, 2002)

Equivalents

business nameenglanti
sole traderenglanti

Sources

YVI-sanakirja, Business&ManagementDictionary2007, DelattreE2002, HaroldK2006, Toiminimilaki, WilliamsG2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:toiminimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:toiminimi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →