Kasvatustieteet:toimialaympäristö

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

toimialaympäristö

toimialaympäristö
Definition Toimialaympäristö on liiketoimintaympäristön (ks. liiketoimintaympäristö) suppeampi osa, joka käsittää sen joukon yrityksiä, jotka tuottavat samanlaisia tai toisiaan korvaavia tuotteita tai palveluita (Johnson et al., 2005).
Explanation Toimialaympäristö vaikuttaa merkittävästi yrityksen toimintamahdollisuuksiin ja kilpailuedun saavuttamiseen, sillä toimialaympäristön voidaan nähdä sisältävän kilpailuvoimia, jotka vaikuttavat toimialan kannattavuuteen kilpailun intensiivisyyden kautta (Porter, 1991). Toimialaympäristö vaikuttaa myös yrittäjyyden houkuttelevuuteen ja yrittäjyyskasvatuksen vaikutusmahdollisuuksiin (Packham et al., 2010).
Toimialaympäristöjä on tutkittu samaten kuin toimialoja. Tutkimus on keskittynyt esimerkiksi toimialaympäristön määrittämiin markkinoihin ja kilpailuun sekä kehityssuuntiin. Erityisesti on tutkittu toimialan kilpailua ja kilpailuvoimia (ks. Porter, 1985). Myös yrittäjyyttä tutkitaan toimialoittain ja yrittäjyyskasvatuksen alueella on huomattu toimialojen asettamat tarpeet ja kehityssuunnat (Richarson & Hynes, 2008).

Equivalents

industrial environmentenglanti

Sources

YVI-sanakirja, JohnsonG&ScholesK&WhittingtonR2005, PackhamG&JonesP&MillerC&PickernellD&ThomasB2010, PorterE1985, PorterM1991, RichardsonI&HynesB2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:toimialaympäristö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:toimialaympäristö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →