Kasvatustieteet:toimiala

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

toimiala

toimiala
Definition Toimiala tarkoittaa yrityksen liiketoiminnan luokkaa, johon yritys on luokiteltu pääasiallisen toimintansa luonteen ja kohteen perusteella. Toimialoja ovat esimerkiksi rahoitustoiminta, rakentaminen sekä tukku- ja vähittäiskauppa. Toimialojen rajoja voidaan määritellä usealla eri tavalla. (Grant, 2008; Porter, 1984) Esimerkiksi Tilastokeskuksen sivuilta löytyy toimialaluokitus (ks. http://www.stat.fi/meta/luokitukset/toimiala/910-2008/index.html).
Explanation Toimialan käsite liittyy yritysten liiketoimintaan, jolloin myös yrittäjyyskasvattajien on hyvä tuntea käsite. Toimiala voi vaikuttaa esimerkiksi yrittäjyyden houkuttelevuuteen ja yrityksen menestymiseen. Yrittäjyyteen voivat vaikuttaa esimerkiksi toimialan mahdollisuudet ja mahdolliset apuvälineet sekä toimialatietous (Grimaldi & von Tunzelmann, 2002). Yrittäjyyskasvatuksessa esimerkiksi suhteet ja verkostot toimialoihin voivat olla suureksi hyödyksi kehittäen käytännönläheistä kokemusta oppilaille ja oppilaiden toisaalta antavan palautetta toimialoille (Meredith & Burkle, 2008; Schartinger et al., 2002). Yrittäjyyskasvatus vastaa myös toimialojen tarpeisiin (Hynes, 1996). Siksi toimialoilla on vaikutusta yrittäjyyskasvatukseen ja sen kehittymiseen. Tietyt toimialat voivat ohjata yrittäjyyskasvatusta enemmän kuin toiset ja tietyillä toimialoilla voi olla yrittäjyyskasvatukseen liittyviä tarpeita enemmän kuin toisilla. (Richardson & Hynes, 2008)
Tutkimuksissa toimiala sanana esiintyy tiheästi. Myös erityistä toimialatutkimusta tehdään keskittyen tiettyyn toimialaan tai tietyn maan johonkin toimialaan kerrallaan. Tutkimus voi keskittyä esimerkiksi toimialan markkinoihin ja kilpailuun sekä kehityssuuntiin. Erityisesti on tutkittu toimialan kilpailua ja kilpailuvoimia (ks. Porter, 1985). Toimialatutkimusta tehdään jatkuvasti lisää. Myös yrittäjyyttä tutkitaan toimialoittain ja yrittäjyyskasvatuksen alueella on huomattu toimialojen asettamat tarpeet ja kehityssuunnat (Richarson & Hynes, 2008).

Equivalents

industryenglanti
line of businessenglanti

Sources

YVI-sanakirja, GrantM2008, GrimaldiR&TunzelmannN2002, HynesB1996, MeredithS&BurkleM2008, PorterM1984, PorterE1985, RichardsonI&HynesB2008, SchartingerD&RammeraC&FischerM&FröhlichJ2002

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:toimiala. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:toimiala.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →