Kasvatustieteet:rahoitus

    Tieteen termipankista

    rahoitus

    rahoitus
    Määritelmä Rahoitus yrittäjyyden kohdalla tarkoittaa sitä taloudellista pääomaa, jonka avulla yritystoiminta voidaan käynnistää esimerkiksi ostamalla tarvittavat välineet ja laitteet (Bates, 1997). Myöhemmin rahoitusta voidaan tarvita myös yrityksen kehittämiseen (Schwienbacher, 2007).
    Selite Itsensä työllistäminen ja yrityksen perustaminen ovat mahdollisia vain tarvittavan taloudellisen pääoman turvin (Bates, 1997). Usein aloittavalla yrittäjällä ei ole tarpeeksi taloudellisia resursseja omasta takaa rahoittaakseen yrityksen käynnistämisen ja siksi yrittäjä joutuu etsimään ulkoisia sijoittajia (de Bettignies & Brander, 2007) apunaan liiketoimintasuunnitelma (ks. liiketoimintasuunnitelma) (Lam, 2010). Saattaa myös olla, että yrittäjällä on taloudelliset resurssit yritystoiminnan käynnistämiseen, muttei kehittämiseen (Schwienbacher, 2007). Tietoisuus rahoitusmahdollisuuksista on oleellista yrittäjyyden edistämisen kannalta. Moni opiskelija voi pitää yrittäjyyden esteenä (ks. este) juuri rahoituksen saamista (Forsström et al., 2011; Smith & Beasley, 2011). Yritystä perustettaessa oleellinen päätöksentekotilanne liittyy rahoituksen hankkimiseen. Uudet yritykset voivat saada rahoitusta esimerkiksi pankista ja/tai riskirahoittajilta. Molempiin liittyy omat etunsa ja haasteensa. Riippuen yrityksestä ja yrittäjästä kumpikin vaihtoehto voi olla toimiva ja eri vaihtoehtoja voi myös yhdistää. Pankista saatava rahoitus on lainaa. (de Bettignies & Brander, 2007) Lainan ottaminen on yleinen rahoitusmuoto (Bates, 1997). Pankkilaina jättää kaiken omistuksen ja täten myös kontrollin ja johtamisvastuun yrityksestä yrittäjälle. Riskirahoittajilta saatava rahoitus on pääomaan ja perustuu omistusosuuteen. Siksi rahoittajat osallistuvat usein myös yrityksen johtamiseen, mikä voi tuoda huomattavaa liiketoimintakokemusta yritykseen. Monet menestyneet, innovatiiviset, erityisesti teknologiapainotteiset yritykset aloittavatkin riskipääoman turvin. (de Bettignies & Brander, 2007) Lisäksi rahoitusta voi hakea erillisiltä rahoituslaitoksilta ja rahastoilta, kuten Finnveralta tai Sitralta. Joillakin yrittäjillä voi olla myös mahdollisuus kääntyä perheensä tai ystäväpiirinsä puoleen (Bates, 1997). Myös niin kutsutut bisnesenkelit eli yksityiset sijoittajat voivat olla apuna rahoituksessa (Lam, 2010).
    Viime vuosikymmenen aikana yrittäjyyden rahoituksen tutkimus on kasvanut huomattavasti. Tutkimuksissa on käsitelty esimerkiksi rahoituksen saatavuutta ja rahoitussopimuksia. Myös esimerkiksi riskipääoman merkitys uusien yritysten rahoittamisessa on saanut huomattavaa kiinnostusta tutkimuksessa. (de Bettignies & Brander, 2007) Viime vuosina on puhuttu yrittäjyysrahoituksen oman teoreettisen alan rakentamisesta, johon sisältyy erityisesti päätöksenteko rahoitustapaa valittaessa (Schwienbacher, 2007). Huomiota on alettu kiinnittää myös rahoitukseen liittyviin käyttäytymisellisiin ja jopa psykologisiin ulottuvuuksiin (ks. Fairchild, 2011) sekä epämuodollisiin rahoitusmuotoihin (Lam, 2010).

    Erikieliset vastineet

    financeenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    YVI-sanakirja, BatesT1997, BettigniesJ&BranderA2007, FairchildR2011, ForsströmH&MattilaJ&JussilaI2011, LamW2010, SchwienbacherA2007, SmithK&BeasleyM2011

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 20.4.2024: Kasvatustieteet:rahoitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:rahoitus.)