Kasvatustieteet:omistajuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

omistajuus

omistajuus
Definition Omistajuus on monimuotoinen ilmiö. Useimmiten omistajuudella tarkoitetaan muodollista, taloudellista ja laillista omistajuutta, joka on yhteiskunnan osalta objektiivisesti tunnustettu ja johon liittyvät oikeudet on määritelty ja suojattu laissa. Omistajuus on kuitenkin myös psykologinen ilmiö, joka viittaa yksilön tai ryhmän omistajuuden tunteisiin sekä konkreettisia että abstrakteja kohteita kohtaan, joihin henkilöllä tai ryhmällä ei välttämättä ole muodollista omistajuutta (ks. psykologinen omistajuus) (Pierce et al., 2001; Pierce & Rodgers, 2004).
Explanation Omistajuus liittyy sekä muodollisena että psykologisena vahvasti yrittäjyyteen. Yrittäjyydessä on monesti oleellisessa osassa muodollinen yrityksen omistaminen (Hébert & Link, 1989) ja yrittäjyys myös määritellään monesti omistajuuden avulla (esimerkiksi Westhead & Wright, 1998). On kuitenkin huomattavaa, että tällainen omistajuus yksinään ei ole riittävä määrittelemään omistajuutta yrittäjyydessä (Schumpeter, 1934). Yrittäjyyteen liittyykin vahvasti myös omistajuuden tunteet.
Omistajuus on vahva osa yrittäjyystutkimusta. Erityisesti omistajuus näyttäytyy tutkimuksessa muodollisena omistajuutena, joka määrittää yrittäjyyttä. Vaikka nykyään organisaatiotutkimuksessa on jo huomattu psykologisen omistajuuden merkitys ja sille on kehitetty teoriaa (Pierce et al., 2001) laajentaen se myös kollektiiviselle tasolle (Pierce & Jussila, 2010), on yrittäjyystutkimuksessa käytetty tätä käsitettä huomattavan vähän (ks. Rantanen & Jussila, 2011).

Equivalents

ownershipenglanti

Sources

YVI-sanakirja, HébertF&LinkN1989, PierceL&KostovaT&DirksT2001, PierceL&JussilaI2010, PierceL&RodgersL2004, RantanenN&JussilaI2011, SchumpeterA1934, WestheadP1998

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:omistajuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:omistajuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →