Kasvatustieteet:lähikehityksen vyöhyke

Tieteen termipankista

lähikehityksen vyöhyke | ZPD

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
lähikehityksen vyöhyke
ZPD
Määritelmä itsenäisen osaamisen (aktuaalinen kehitystaso) ja tuetun osaamisen (potentiaalinen kehitystaso) väliin jäävä dynaaminen alue
Selite Lähikehityksen vyöhykkeellä (ZPD) (noviisi) pystyy suoriutumaan tehtävistä yhteistyössä joko osaavamman aikuisen (ekspertti) tai taitavamman vertaisoppijan kanssa.Oikeanlaisella tuella oppijan vasta kehittymässä olevat taidot ja tiedot muuttuvat myöhemmin itsenäiseksi osaamiseksi. Oppiminen ja kehittyminen ovat dialektisessa suhteessa vaikuttaen oppijan alati muuttuvaan, dynaamiseen lähikehityksen vyöhykkeeseen. Yksilöllisen lähikehityksen vyöhykkeen lisäksi voidaan diagnosoida myös kollektiivinen lähikehityksen vyöhyke, jolla tarkoitetaan tietyn oppivan yhteisön (esimerkiksi oppilaista muodostuva luokkayhteisö) suoriutumista tuetussa ohjauksessa. Lähikehityksen vyöhykkeen muotoutumiseen ja kokoon vaikuttavat oppijan älyllinen taso , aktuaalinen kehitystaso sekä opetus eli organisoitu vuorovaikutus. Lähikehityksen vyöhykettä voidaan käyttää myös älyllisten kykyjen ja itse opetusprosessin arviointiin. Hyvä esimerkki lähikehityksen vyöhykkeestä on leikki, jossa lapsi suoriutuu tuetusti sellaisista tehtävistä, joita hän ei itsenäisesti vielä osaisi. Käsite on Lev Vygotskin (1896-1934) luoma psykologian alaan kuuluva termi,jota monet tutkijat ovat hänen varhaisen kuolemansa jälkeen edelleen kehitelleet.

Erikieliset vastineet

zone of proximal developmentenglanti (English)
zona de desarrollo próximo (luo nimityssivu)espanja (español)
zone proximale de développement (luo nimityssivu)ranska (français)
proximalzonsteorin (luo nimityssivu)ruotsi (svenska)
зона ближайшего развитияvenäjä (русский)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Lantolf&Poehner2008, Negueruela-Azarola&Garcia&Buescher2015, Thorne&Hellermann2015, Vygotsky1978, Vygotsky1982

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kasvatustieteet:lähikehityksen vyöhyke. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:lähikehityksen vyöhyke.)