Kasvatustieteet:asiakasomistaja

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

asiakasomistaja

asiakasomistaja
Definition Asiakasomistaja on osuuskunnan (ks. osuuskunta) vapaaehtoinen jäsen yhdessä muiden jäsenten kanssa. Asiakasomistaja liittyy osuuskuntaan yleensä maksamalla osuusmaksun osuuskunnan pääomaan, käyttää osuuskunnan tarjoamia palveluita ja saa siitä etuja (esimerkiksi voitto-osuuden tai ostohyvitystä) sekä voi vaikuttaa osuuskunnan toimintaan ja päätöksentekoon. (Cuthbertson, 2005; Jussila, 2007; Osuuskuntalaki)
Explanation On oleellista erottaa asiakasomistaja asiakkaasta. Asiakasomistaja ei ole vain asiakas, vaan myös omistaja ja aktiivinen toimija, joka voi tavoitella taloudellista etuaan yhdessä muiden jäsenten kanssa, mutta myös tuntea psykologista omistajuutta (ks. psykologinen omistajuus) osuuskuntaansa kohtaan (Jussila, 2007). Asiakasomistajan erityisroolin vuoksi side osuuskuntaan on yleensä voimakas ja merkityksellinen sekä asiakkaalle itselleen että osuuskunnalle (Cuthbertson, 2005; Jussila, 2007).
Asiakasomistajia ja asiakasomisteisia osuuskuntia on tutkittu vielä verrattain vähän. On kuitenkin ymmärretty, että asiakasomisteisuuteen liittyy huomattavia erityispiirteitä (esim. Jussila, 2007). Lisäksi on huomattu, että asiakasomisteisuuteen liittyy monia merkittäviä etuja sekä osuustoiminnan että asiakkaan kannalta (Cuthbertson, 2005). Siksi asiakasomistajien ja asiakasomisteisten osuuskuntien tutkimuksen voi olettaa kasvavan tulevaisuudessa.

Equivalents

customer-ownerenglanti

Sources

YVI-sanakirja, CuthbertsonR2005, JussilaI2007, Osuuskuntalaki

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:asiakasomistaja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:asiakasomistaja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →