Kamppailuntutkimus:pitkä veitsi

  From Tieteen termipankki

  pitkä veitsi | sotaveitsi

  pitkä veitsi
  sotaveitsi
  Definition yhden käden yksiteräinen, veitsen mallinen miekka
  Explanation

  Pitkän veitsen kahvassa on tyypillisesti kädenselän puolella väistötanko tai -levy. Terä voi olla käyrä tai suora. Pitkä veitsi voi olla metsästäjän (metsästysveitsi) tai sotilaan (sotaveitsi) sivuase.

  Pitkää veistä käytetään lyömiseen, pistämiseen ja viiltämiseen, ja sitä voidaan käyttää myös kahdella kädellä tarttumalla terästä kiinni. Aihetta käsittelevät käsin kirjoitetuissa kirjoissaan mm. Paulus Kal (Cgm 1507, 1459–1479) ja Hans Lecküchner (Kunst vnd zedel ym messer, cgm 582, 1482). Anonyymin "Baumannin" kirjan (Augsburg, Universitätsbibliothek, cod. I.6.4.2, n. 1470) pohjalta aihetta ovat käsitelleet Antonius Rast (Augsburg, Stadtarchiv, Schätze 82) ja Albrecht Dürer (Wien, Albertina, Nr. 26232, päivätty 1512). Vanhimman saksankielisen kamppailukirjan (Nürnberg, GNM, Hs. 3227a, n. 1389) mukaan kahden käden miekan käyttö perustuu pitkän veitsen käyttöön. 1500-luvun aikana aseen syrjäyttää kirjallisuudessa tussakka.

  Equivalents

  long knifeenglanti
  Kriegsmessersaksa
  langes Messersaksa

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 31.5.2023: Kamppailuntutkimus:pitkä veitsi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kamppailuntutkimus:pitkä veitsi.)