Historia:ruptuurisota

    Tieteen termipankista

    ruptuurisota | Ruotsin ja Venäjän vuosien 1656–1658 sota

    ruptuurisota
    Ruotsin ja Venäjän vuosien 1656–1658 sota
    Määritelmä Ruotsin ja Venäjän vuosina 1656–1658 Suomessa käymä sota, joka liittyi sivunäyttämönä Puolassa sodittuun ensimmäiseen Pohjan sotaan 1655–1660; sota päättyi käytännössä Vallisaaren välirauhaan 1658 ja lopullisesti Kardisin rauhaan 1661
    Selite Venäjä pyrki saamaan 1650-luvun puolivälissä jalansijan Itämeren rannikolta Puolalle kuuluneessa Liettuassa, minkä Ruotsi pyrki estämään Itämeren herruuspyrkimystensä (dominium maris baltici) nimissä. Ruotsi joutui kuitenkin näin alkunsa saaneen ensimmäisen Pohjan sodan (1655–1660) alkuvaiheessa tappiolle sen päänäyttämöllä. Lisäksi Venäjä hyökkäsi kesällä 1656 Ruotsin vain joitakin vuosikymmeniä aiemmin Stolbovan rauhassa 1617 saamiin Käkisalmen lääniin ja Inkerinmaalle, mutta Suomi jätettiin silti oman onnensa nojaan, koska Liivinmaan ja Viron tilanne arvioitiin vielä kriittisemmäksi eikä Ruotsin voimia riittänyt kaikkialle. Heikkokuntoiset Suomen linnoitukset ja vaatimattomat puolustusjoukot johtivat ruptuurisodan tai Ruotsin ja Venäjän vuosien 1656–1658 sodan alussa venäläismenestykseen Karjalankannaksella ja Käkisalmen läänissä. Venäjän laivasto hallitsi Laatokkaa, ja karjalainen ortodoksiväestö tuki vapauttajina pitämiään hyökkääjiä. Itärajaa puolustaneiden talonpoikaisjoukkojen tueksi lähetettiin Ruotsista apuun lähinnä laivasto. Sotaonni kuitenkin kääntyi vaatimattomista lähtökohdista huolimatta, ja vuoteen 1658 mennessä venäläiset oli työnnetty takaisin ilman että he missään vaiheessa kykenivät valtaamaan Käkisalmen ja Pähkinälinnan linnoituksia. Sodan tärkein seuraus oli Käkisalmen läänin ja Inkerinmaan kapinoineen ja venäläisiä tukeneen ortodoksiväestön joukkopako Venäjälle, mikä johti näiden alueiden väestön korvautumiseen luterilaisilla suomalaisilla. Sodan repeämää tarkoittava nimi ruptuuri viittaa tähän eri kirkkokuntiin kuuluneiden väestönosien välirikkoon. Varsinaiset sotatoimet päättyivät Vallisaaren välirauhaan 1658. Aselevon umpeuduttua solmittiin Kardisin rauhaan 1661, jossa itärajan kulku ei muuttunut.

    Erikieliset vastineet

    rupturkrigetruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 3.12.2024: Historia:ruptuurisota. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:ruptuurisota.)