Historia:Stonewallin mellakat

    Tieteen termipankista

    Stonewallin mellakat

    Stonewallin mellakat
    Määritelmä Yhdysvalloissa New York Cityn Greenwich Villagessa sijaineessa Stonewall Inn -baarissa ja sen lähistöllä kesäkuun 27. ja 28. päivän välisenä yönä 1969 puhjenneet ja seuraavana päivänä laajentuneet spontaanit ja väkivaltaiset mielenosoitukset, joissa noustiin vastustamaan poliisin ja viranomaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistamaa sortoa, väkivaltaisuutta, mielivaltaa ja virka-aseman väärinkäyttöä
    Selite

    Stonewallin mellakoiksi kutsuttu tapahtumasarja alkoi yöllä 27.-28.6.1969 New York Cityn Greenwich Villagessa sijainneessa Stonewall Inn -nimisessä, mafian omistamassa laittomassa, homoille ja transihmisille suunnatussa baarissa, kun New Yorkin poliisi teki sinne ratsian sakottaakseen ja pidättääkseen tuolloisen käytäntönsä mukaisesti näiden vähemmistöjen edustajia muun muassa sen nojalla, että julkinen transvestismi oli tuolloin New Yorkissa vielä laitonta. Kohtelunsa epäoikeudenmukaiseksi kokeneet baarin asiakkaat nousivat kuitenkin spontaaniin vastarintaan, kun poliisi yritti tarkistaa heidän henkilöllisyyttään ja selvittää, olivatko he pukeutuneet henkilöllisyyspapereistaan ilmenevän sukupuolen mukaisiin vaatteisiin. Tämä väkivaltaiseksi käsirysyksi yltynyt mellakointi levisi Stonewall Innistä ulos Greenwich Villagen kaduille ja laajeni seuraavan vuorokauden kuluessa huomattavasti alkuperäistä suuremmaksi mielenosoitukseksi ja mielenosoittajien ja poliisin lisäjoukkojen väliseksi yhteenotoksi.

    Stonewall Innin tapahtumien taustalla oli aikakauden yhdysvaltalaisen kulttuurin voimakas heteronormatiivisuus alkaen muun muassa homoseksuaalisuuden luokittelemisesta mielisairaudeksi ja julkisten transsukupuolisuuden ilmausten ja transvestismin pitämisestä yleisten moraalikäsitysten vastaisena. 1950-1960-luvun Yhdysvalloissa olikin tavallista, että harvalukuiset näitä syrjiviä normeja julkisesti uhmanneet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen jäsenet joutuivat poliisin ja muiden viranomaisten ahdistelemiksi ja kiusaamiksi. Tämä oli johtanut poliisin ja homo- ja transyhteisöjen välisiin yhteenottoihin myös jo ennen Stonewall Innin kesäkuun lopun 1969 tapahtumia, esimerkiksi Los Angelesissa vuonna 1959, mutta silti juuri Stonewallin mellakoista tuli koko myöhemmälle LGBTQI+-yhteisölle ja sen yhdenvertaisuus- ja kansalaisoikeustaistelulle keskeinen käännekohta. Stonewallin mellakoiden symbolista merkitystä myös Yhdysvaltojen ja yhdysvaltalaisen kulttuurin ulkopuolella korostaa juuri näiden newyorkilaisten tapahtumien asema nyttemmin globaaliksi kasvaneen Pride-liikkeen alkupisteenä: keskikesällä vuosittain kautta maailman vietettävä Pride alkaa juuri Stonewallin mellakoiden vuosipäivänä.

    Stonewallin mellakoissa merkittävää oli nimenomaan ahdistettujen vähemmistöjen nousu vastarintaan viranomaisten mielivaltaa kohtaan ja tästä seuranneiden mielenosoitusten leviäminen huomattavasti alkuperäisiä Stonewall Innin tapahtumia laajemmaksi ilmiöksi. Poliisin alkuperäinen ratsia ei ollut millään tapaa poikkeuksellinen tuon aikakauden New Yorkissa, jossa Stonewall Innin kaltaisia homo- ja transyhteisöjä palvelleita laittomia anniskelupaikkoja oli erittäin paljon ja jossa niiden olemassaolo, toimintatavat sekä poliisin niihin ja niiden asiakkaisiin kohdistama usein kaksinaismoralistinen kohtelu -- toistuvat väkivaltaisetkin ratsiat ja pidätykset, joista kuitenkin annettiin lahjuksia vastaan ennakkovaroituksia -- olivat laajassa yleisessä tiedossa. Ennen 1960-luvun loppua sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistunut avoin syrjintä ei kuitenkaan ollut herättänyt valtaväestössä juurikaan paheksuntaa, ja vaikka homoja, lesboja ja transihmisiä siedettiin vapaamielisessä Greenwich Villagessa monia muita paikkoja paremmin, he olivat silti selkeästi yhteiskunnan marginaalissa. Stonewallin mellakoista alkaneen kehityskulun myötä tämä alkoi vähitellen muuttua, ja seuranneiden vuosien ja vuosikymmenten mittaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksyntä ja niitä koskeva tietämys ovat nousseet aivan uudelle tasolle sekä Yhdysvalloissa että monessa muussakin maassa erityisesti länsimaisen kulttuuripiirin sisällä.

    Erikieliset vastineet

    Stonewall riotsenglanti (English)
    moti di Stonewallitalia (italiano)
    émeutes de Stonewallranska (français)
    Stonewallupproretruotsi (svenska)
    Stonewall-Unruhensaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 27.4.2024: Historia:Stonewallin mellakat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Stonewallin mellakat.)