Historia:Skoonen sota

  Tieteen termipankista

  Skoonen sota

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  Skoonen sota
  Määritelmä Ranskan ja Alankomaiden johtamien liittokuntien välillä Keski-Euroopassa vuosina 1672–1679 käydyn eurooppalaisen suursodan Ranskan–Hollannin sodan sivunäytöksenä käyty Ruotsin ja Tanska-Norjan välinen sota, jossa Tanska yritti tuloksetta valloittaa Ruotsilta takaisin Skoonen ja muita aiemmin hallitsemiaan nykyisessä Etelä-Ruotsissa sijaitsevia alueita
  Selite Skoonen sota alkoi syksyllä 1675, kun Tanska-Norja julisti sodan Ruotsille tämän kärsittyä merkittävän taistelutappion Brandenburgille muutamaa kuukautta aiemmin. Tanskalaiset pyrkivät käyttämään tilaisuutta hyväkseen ja valloittamaan takaisin edellisten vuosikymmenten mittaan Ruotsille menettämiään alueita, ja aluksi sotaonni olikin vahvasti tanskalaisten puolella. Tanska ja sen liittolainen Brandenburg valloittivat Ruotsille Pohjois-Saksassa kuuluneet Wismarin, Bremen-Verdenin ja lopulta myös Pommerin. Tanskalla ja Brandenburgilla oli myös meriherruus sodan alkuvaiheissa. Sodan skandinaavisella näyttämöllä Tanska hyökkäsi Ruotsiin alkukesästä 1676 sekä Norjasta käsin että Helsingborgiin maihinnousseilla joukoilla. Tanska saavutti useita maataisteluvoittoja nykyisen Etelä-Ruotsin alueella, jonka vanhastaan yhä tanskalaisille lojaali väestö myös tuki Tanskan sotavoimia. Ruotsi pystyi tappioista huolimatta pitämään hallussaan Skoonessa Malmön linnoituksen, mutta muuten maakunta päätyi Tanskan miehittämäksi. Merellä Ruotsi kärsi tanskalaisille ja näiden liittolaisina taistelleille hollantilaisille 1.6.1676 Öölannin meritaistelussa saaren eteläkärjen tuntumassa murskatappion, jossa muun muassa Ruotsin lippulaiva, amiraali Lorentz Creutzin komentama Kronan räjähti. Sotaonni kuitenkin kääntyi, kun Ruotsin kuningas Kaarle XI onnistui 15 000 miehen voimin toteuttamassaan vastahyökkäyksessä, joka huipentui joulukuussa 1676 käytyyn, Ruotsin ratkaisevaan voittoon päättyneeseen Lundin taisteluun. Sen jälkeen Ruotsi valloitti vähitellen takaisin koko Skoonen, minkä tavoitteen se saavutti syyskuussa 1678 Kristianstadin valtauksen myötä. Sodan päättänyt Lundin rauha solmittiin syyskuussa 1679 lopulta ilman alueluovutuksia.

  Erikieliset vastineet

  Scanian Warenglanti (English)
  skånska krigetruotsi (svenska)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 13.6.2024: Historia:Skoonen sota. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Skoonen sota.)