Historia:Pillnitzin julistus 1791

  Tieteen termipankista

  Pillnitzin julistus 1791

  Pillnitzin julistus 1791
  Määritelmä itävaltalaisen Habsburg-keisari Leopold II:n ja Preussin kuningas Fredrik Vilhelm II:n 17.8.1791 antama Ranskan suuren vallankumouksen vastainen julkilausuma
  Selite Pilltnitzin julistus oli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin ja Itävallan Habsburg-sukuisen hallitsijan Leopold II:n ja Preussin kuninkaan Fredrik Vilhelm II:n 17.8.1791 antama Ranskan suuren vallankumouksen vastainen julkilausuma, jolla pyrittiin pelottelemaan Ranska palauttamaan kuningas Ludvig XVI:n itsevaltius ja tukemaan vallankumousta paenneita emigrantteja. Taustalla oli myös Leopold II:n huoli sisarensa, Ranskan syrjäytetyn kuningattaren Marie Antoinetten turvallisuudesta sen jälkeen, kun Ludvig XVI ja Marie Antoinette olivat yrittäneet paeta paria kuukautta aiemmin Ranskasta mutta jääneet kiinni Varennesissa ja joutuneet takaisin Pariisiin vangittuina. Keisari ei ilmeisesti todellisuudessa pyrkinyt sotaan, mutta Pillnitzin julistus nostatti Ranskassa taisteluhenkeä, ja julistuksesta katsotaan usein alkaneen kehityksen, joka johti kesällä 1792 ensimmäisen liittokunnan sodan syttymiseen ja sitä seuranneeseen eurooppalaisten suursotien aikakauteen.

  Erikieliset vastineet

  The Declaration of Pilnite, the Declaration of Pillnitzenglanti (English)
  la déclaration de Pillnitzranska (français)
  Pillnitzer Deklarationsaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.5.2024: Historia:Pillnitzin julistus 1791. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Pillnitzin julistus 1791.)