Historia:Mustat pantterit

  Tieteen termipankista

  Mustat pantterit

  Mustat pantterit
  Määritelmä Yhdysvalloissa ja erityisesti Kaliforniassa 1960-luvulta 1980-luvun alkuun vaikuttanut afrikkalaistaustaisten amerikkalaisten ideologialtaan marxilais-leniniläinen ja maolainen puolue ja kansalaisjärjestö, joka oli osa laajempaa Black Power -liikehdintää
  Selite

  Mustat Pantterit perustivat Kalifornian Oaklandissa vuonna 1966 Huey P. Newton ja Bobby Seale. Järjestö pyrki edistämään mustan väestön integroitumista yhdysvaltalaiseen yhteiskuntaan kamppailemalla rasismia vastaan, mikä käytännössä näkyi omien suojelemisena poliisien mielivallalta ja aseiden kantamisena. Liikettä kritisoitiin sen hyväksyvästä suhtautumisesta väkivaltaan. Tämä hyväksyntä puolestaan perustui Newtonin ja Sealen ihaileman Malcolm X:n ajatteluun, jonka mukaan mustat eivät voisi saavuttaa yhdenvertaisuutta Amerikassa väkivallattomasti.

  Mustilla panttereilla oli toukokuussa 1967 julkistettu kymmenkohtainen ohjelma What We Want Now, jossa vaadittiin muun muassa vapautta, mustien itsemääräämisoikeutta, täystyöllisyyttä, kapitalistien mustien yhteisöön kohdistaman sorron lopettamista, kelvollisia asuinoloja mustille, poliisin mustiin kohdistaman väkivallan ja sorron lopettamista, mustien vankien vapauttamista, mustien vapauttamista asepalveluksesta, mustien muodostamia valamiehistöjä oikeuden eteen tuotujen mustien tuomitsemiseksi sekä ruokaa, vaatteita, asuntoja, koulutusta, maata, oikeutta ja rauhaa.

  Mustien panttereiden ideologia levisi mustien kansalaisoikeusliikkeen parissa 1960-luvun jälkipuoliskolla eri puolille Yhdysvaltoja, ja Mustien panttereiden tervehdys, ylös nostettu ja nyrkkiin puristettu käsi, saavutti maailmanlaajuista näkyvyyttä Meksikon olympialaisissa kesällä 1968, kun 200 metrin juoksun kulta- ja pronssimitalistit Tommie Smith ja John Carlos tekivät sen palkintokorokkeella ja saivat tämän johdosta Kansainväliseltä olympiakomitealta elinikäisen porttikiellon olympiakisoihin, vaikka eivät olleetkaan puolueen varsinaisia jäseniä.

  Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI seurasi Mustien panttereiden keskeisiä aktiiveja puolueen koko olemassaolon ajan, ja liikkeen johtohenkilöt saivat muun muassa murhasyytteitä ja -tuomioita. Mustat pantterit ajautuivat myös sisäisiin erimielisyyksiin, ja puolueen merkitys pieneni 1970-luvun mittaan myös Black Power -liikehdinnän sisällä. Muodollisesti Mustien panttereiden toiminta päättyi vuonna 1982.

  Erikieliset vastineet

  Black Panther Partyenglanti (English)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  AlkebulanP2007

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.2.2024: Historia:Mustat pantterit. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Mustat pantterit.)