Historia:Molotov–Ribbentrop-sopimus

  Tieteen termipankista

  Molotov–Ribbentrop-sopimus

  Molotov–Ribbentrop-sopimus
  Määritelmä Saksan ja Neuvostoliiton vuonna 1939 solmima hyökkäämättömyyssopimus, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa useat Itä-Euroopan maat jaettiin suurvaltojen etupiireihin
  Selite Molotov–Ribbentrop-sopimukseksi kutsutaan Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välistä hyökkäämättömyyssopimusta, jonka allekirjoittivat 23. elokuuta 1939 Moskovassa Neuvostoliiton puolesta ulkoministeri Vjatšeslav Molotov ja Saksan puolesta ulkoministeri Joachim von Ribbentrop. Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa määriteltiin Suomi, Baltian maat, Puolan itäosa ja Romanialle kuulunut Bessarabia Neuvostoliiton etupiiriksi sekä Puolan länsiosa Saksan etupiiriksi. Sopimus käytännössä johti vain viikko solmimisensa jälkeen siihen, että Saksa hyökkäsi Puolaan, minkä seuraksena länsivallat julistivat sodan Saksalle. Toisen maailmansodan näin alettua Neuvostoliitto ryhtyi tahollaan myös valloittamaan etupiiriään miehittämällä pari viikkoa myöhemmin Puolan itäosan ja alkamalla esittää vaatimuksia Baltian maille ja Suomelle.

  Erikieliset vastineet

  Molotov–Ribbentrop Pactenglanti (English)
  Treaty of Non-Aggression between Germany and the Union of Soviet Socialist Republicsenglanti (English)
  Molotov–Ribbentrop-paktenruotsi (svenska)
  Deutsch-sowjetischer Nichtangriffspaktsaksa (Deutsch)
  Molotow-Ribbentrop-Paktsaksa (Deutsch)
  Договор о ненападении между Германией и Советским Союзомvenäjä (русский)
  пакт Молотова – Риббентропаvenäjä (русский)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 18.5.2024: Historia:Molotov–Ribbentrop-sopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Molotov–Ribbentrop-sopimus.)