Geologia:peittomateriaali
peittomateriaali
peittomateriaali |
Määritelmä
materiaali, jota käytetään peittorakenteessa kaivannaisjätealueen peittämiseen
Selite
Kaivannaisjätteen peittämisellä on useita tarkoituksia, ja peittoratkaisut voivat olla väliaikaisia tai pysyviä (Kivipelto&al(toim)2020).
Peittämisen tärkein tehtävä on estää jätteen reagoiminen ilmakehän ja veden kanssa, ja vähentää haitallisten suotovesien määrää. Lisäksi peittoratkaisuihin vaikuttavat myös esimerkiksi alueen ilmasto, topografiset ja hydrogeologiset piirteet. (Punkkinen&ym2018b.)
Kaivannaisjätealueen peittämiseen voidaan käyttää erilaisia materiaaleja erilaisina kerroksina, esimerkiksi epäorgaanista maa-ainesta (esimerkiksi moreenia tai hiekkaa), epäorgaanisen maa-aineksen ja biohiilen tai orgaanisen materiaalin sekoitusta, sekä synteettisiä mattomaisia kerroksia, esimerkiksi bentoniittimattoa. Suomessa yleisin peittorakenne on ollut moreenista koostuva yksikerrosrakenne, mutta uudempien kaivosten sulkemisessa edellytetään usein monimutkaisempia ja paksumpia peittorakenteita. (PietiläR(toim)2020, Heikkinen&Noras(toim)2005, Kivipelto&al(toim)2020.)Lisätiedot
Käsitesivun kirjoittajat FT Elina Lehtonen & FT Teemu Karlsson.
Käsitesivu on päivitetty hydrogeologiaan ja ympäristögeologiaan liittyvässä termiprojektissa.Erikieliset vastineet
cover material | englanti (English) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
PietiläR(toim.)2020, Punkkinen&ym2018b, Heikkinen&Noras(toim)2005
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Geologia:peittomateriaali. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:peittomateriaali.)