Geologia:lohkareviuhka

    Tieteen termipankista

    lohkareviuhka

    lohkareviuhka
    lohkarevasta (harvinainen)
    Määritelmä samalta kallioalueelta peräisin olevien kivenkappaleiden muodostama, muodoltaan viuhkamainen alue, jonka kärki osoittaa kohti kappaleiden emäkalliota
    Selite Lohkareviuhkat syntyvät jäätikön irrottaessa kallioperästä kappaleita ja kuljettaessa niitä jäätikön etenemissuuntaan. Suomessa tiettävästi pisin lohkareviuhka on Lappajärven kärnäiittiesiintymällä, josta peräisin olevia kappaleita on löydetty pisimmillään Orimattilasta ja Myrskylästä[1], lähes 300 kilometrin päästä emäkalliosta.
    Lisätiedot Lohkareviuhkoja voidaan käyttää malminetsinnässä. Lohkare-etsintä on tiettävästi saanut alkunsa Suomessa: 1700-luvulla Daniel Tilas teki huomion, että Lounais-Suomessa sijaitsevien rapakivigraniittien lohkareita esiintyy kaukana emäkalliosta ja ehdotti, että lohkareita voitaisiin hyödyntää malminetsinnässä [2]. Varsinaisesti lohkare-etsintä Suomessa alkoi 1900-luvun alussa.

    Erikieliset vastineet

    boulder fanenglanti (English)
    boulder stripenglanti (English)
    boulder trainenglanti (English)
    erratic trailenglanti (English)
    blocksvansruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Saltikoff(toim)1985, Glossary of Geology, KontioM1969, KulonpaloM1969

    Alaviitteet

    1. KulonpaloM1969
    2. Saltikoff(toim)1985

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 24.4.2024: Geologia:lohkareviuhka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:lohkareviuhka.)