Geologia:hi-tech-metalli

    Tieteen termipankista

    hi-tech-metalli | hightech-metalli | high-tech-metalli

    hi-tech-metalli (suositeltu)
    (Ks. lisätiedot)
    hightech-metalli (suositeltu)
    (Ks. lisätiedot)
    high-tech-metalli
    Määritelmä yleisnimitys metallille, jonka kulutus riippuu voimakkaasti uusien korkean teknologian tuotteiden yleistymisestä
    Selite

    Hi-tech-metallille ei ole vakiintunutta tai standardisoitua määritelmää. Koska hi-tech-metallin määritelmä on kytköksissä siitä valmistettaviin tuotteisiin muuttuvat hi-tech-metalliksi luokiteltavat aineet ajan myötä. Osa hi-tech-metalleista (tai mineraaleista, joista hi-tech-metalleja saadaan) kuuluu myös kriittisiin raaka-aineisiin ja niin kutsuttuihin akkumineraaleihin.

    Hi-tech-metalleja käytetään esimerkiksi hybridi- ja sähköautoissa, aurinkopaneeleissa, tuuliturbiineissa, tietotekniikassa, viihde-elektroniikassa sekä aseteollisuudessa. Tällä hetkellä hi-tech-metalleihin luetaan antimoni (Sb), beryllium (Be), gallium (Ga), germanium (Ge), indium (In), koboltti (Co), litium (Li), molybdeeni (Mo), niobium (Nb), platinaryhmän metallit (PGM), harvinaiset maametallit (REE; sisältäen 15 lantanoidiryhmän metallia sekä skandiumin [Sc] ja yttriumin [Y]), tantaali (Ta), titaani (Ti), vanadiini (V) ja volframi (W). (GeologiaFi.[1])
    Lisätiedot

    Lisätietoa Geologia.fi-portaalin Hi-tech-metallit -sivulta (http://www.geologia.fi/index.php/2019/12/08/hi-tech-metallit/)
    Termin etuliitteen kirjoitusasuun Kielitoimiston sanakirjasta löytyvät versiot hightech ja hi-tech.

    Kirjoittajat FT Elina Lehtonen ja FT Perttu Mikkola (GTK).

    Erikieliset vastineet

    hi-tech metalenglanti (English)
    high-tech metalenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    GeologiaFi

    Alaviitteet

    1. GeologiaFi

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Geologia:hi-tech-metalli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:hi-tech-metalli.)