Geologia:granaatti

Tieteen termipankista

granaatti

granaatti
Määritelmä silikaattimineraalien ryhmä, jonka jäseniä ovat almandiini, pyrooppi, spessartiini, andratiitti, grossulaari ja uvaroviitti
Selite Granaatteja muodostuu pääosin metamorfisiin kivilajeihin metamorfoosin aikana, mutta niitä voi kiteytyä myös magmakiviin. Almandiinia esiintyy yleisesti metamorfisissa liuskeissa ja gneisseissä, andratiittia ja grossulaaria kalkkisilikaatti- ja karsikivissä. Granaatteja käytetään paljon geologisessa tutkimuksessa esimerkiksi kiven metamorfoosihistorian määrittämiseen.
Lisätiedot

Granaatti-termin etymologiaksi on ehdotettu yhdennäköisyyttä (väri ja muoto) granaattiomenan (engl. pomegranate) siementen kanssa, latinan jyvää tai raetta tarkoittavaa sanaa (granum). Vaihtoehtoisesti latinan granatus-sanan on ehdotettu viittaavaan sekä rakeeseen että karmiininpunaiseen väriin. On huomioitavaa, että King (1999) toteaa granaattiomenan olevan myöhempi johdos alkujaan raetta tarkoittaneesta sanasta[1].
Nimitystä carbunculus tai carbuncle on aikanaan käytetty kaikista punaisista jalokivistä ja myös punaiset granaatit on luokiteltu tämän käsitteen alle.[2] Myös nimeä anthrax on käytetty granaattiin viitatessa.

  1. KingRJ1999
  2. ModreskiPJ1993

Erikieliset vastineet

garnetenglanti (English)
granatenglanti (English)(vanhentunut)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SKP1998, ModreskiPJ1993, HuntingtonC1896, KingRJ1999, PohwatPW2014

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.12.2024: Geologia:granaatti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:granaatti.)