Geologia:asteroidi

From Tieteen termipankki

Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

Definition planeettainvälisessä avaruudessa kiertävä kivinen tai metallinen luonnollinen kappale, jonka läpimitta on yli 1 m (useimmiten alle 1000 km)
Explanation

Esimerkki asteroidista on Aurinkoa Marsin ja Jupiterin kiertoratojen välissä kiertävät kappaleet (asteroidivyöhyke). Merkittäviä muita populaatioita ovat etenkin Jupiterin troijalaiset, jotka kiertävät Jupiterin radalla 60 astetta sen edellä (kreikkalaiset) ja jäljessä (troijalaiset), siis Lagrangen pisteissä L4 ja L5. Myös muilla jättiläisplaneetoilla on omat troijalaispopulaationsa.

Asteroidit voidaan edelleen luokitella heijastusspektrin (eli koostumuksen) perusteella eri luokkiin.

Jupiterin ja Neptunuksen ratojen välisellä alueella kiertäviä asteroideja kutsutaan kentaureiksi. Ne ovat todennäköisesti peräisin Kuiperin vyöhykkeeltä Neptunuksen radan takaa. Jäisen koostumuksensa vuoksi niillä on sekä perinteisen asteroidin että komeetan ominaisuuksia.

Poikkeamat kiertoradalta voivat tuoda asteroideja planeettojen läheisyyteen ja johtaa asteroidien ja planeettojen törmäykseen.

Vuonna 1801 havaittiin ensimmäinen asteroidi Ceres, joka nykyisin luokitellaan myös kääpiöplaneetaksi.

Alle metrin läpimittaiset planeettainväliset kappaleet ovat meteoroideja, ja alle 30 µm:n kappaleet puolestaan pölyä.
Additional Information Käsitesivun ovat kirjoittaneet Elina Lehtonen ja Teemu Öhman.

Sources

GeologiaFi, Commission F1 of the International Astronomical Union

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.3.2023: Geologia:asteroidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:asteroidi.)