Geologia:šokkimetamorfoosi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

šokkimetamorfoosi

šokkimetamorfoosi (suositeltu)
sokkimetamorfoosi
shokkimetamorfoosi (vältettävä)
(Ks. lisätiedot)
Definition asteroiditörmäykseen liittyvän šokkiaallon aiheuttama metamorfoosi
Explanation Impakti- ja šokkimetamorfoositermien käyttö kirjallisuudessa on osittain päällekkäistä ja usein näitä kahta termiä käytetään toistensa synonyymeina. Termipankissa impaktimetamorfoosi on määritelty kattamaan kaikki metamorfiset muutokset, joita meteoriittitörmäyksessä syntyy, ja šokkimetamorfoosi on impaktimetamorfoosion muoto, joka kattaa vain šokkiaallon aiheuttamat muutokset. Tämän määritelmän mukaan esimerkiksi kraatterien reunojen pseudotakyliitit olisivat impaktimetamorfisia kiviä, mutteivat šokkimetamorfisia, koska siellä šokkiaalto on jo hidastunut alle äänennopeuden eikä korkean paineen ilmiöitä enää synny. Sen sijaan kraatterien keskuskohoumista löydetyt pseudotakyliitit voivat olla šokkimetamorfisia.
Additional Information

Suhu-äänteen kirjoitusasusta lisätietoa Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta: https://www.kotus.fi/nyt/uutistekstit/kotuksen_uutiset/muut_arkistoidut_uutiset/tiistaigallup-arkisto/s_s_vai_sh.26375.news

Kirjoittajat: FT Teemu Öhman ja FT Elina Lehtonen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2022: Geologia:šokkimetamorfoosi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:šokkimetamorfoosi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →