Geofysiikka:napapiiri

  From Tieteen termipankki

  napapiiri

  napapiiri
  Definition leveyspiiri, jonka kulmaetäisyys maapallon navasta on sama kuin Maan pyörimisakselin kaltevuus Maan ratatasoon nähden
  Explanation Napapiirit ovat noin 66,5 66,5° pohjoista ja eteläistä leveyttä. Pohjoinen napapiiri on se leveyspiiri, jolta katsottuna Auringon keskipiste näkyisi keskipäivällä talvipäivänseisauksen aikaan horisontissa, jos ilmakehä ei taittaisi Auringon valoa.
  Pohjoisella pallonpuoliskolla napapiirin sisäpuolella aurinko ei laske tiettynä aikana tasauspäivien (noin 21.3. - 21.9.) välissä eikä nouse talvella (21.9. - 21.3.)
  Additional Information Jos Aurinko olisi pistemäinen ja Maalla ei olisi ilmakehää, pohjoinen (eteläinen) napapiiri olisi kaamoksen ja yöttömän yön eteläraja (pohjoisraja). Auringon koko ja valon taittuminen ilmakehässä aiheuttavat sen, että kaamos ei ulotu aivan napapiirille asti ja yötön yö ulottuu laajimmillaan vähän sen yli.

  Equivalents

  Arctic circleenglanti
  Polar circleenglanti

  Related Concepts

  Sources

  Ilmakehä-ABC

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Geofysiikka:napapiiri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geofysiikka:napapiiri.)