Geofysiikka:napapiiri

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

napapiiri

napapiiri
Definition leveyspiiri, jonka kulmaetäisyys maapallon navasta on sama kuin Maan pyörimisakselin kaltevuus Maan ratatasoon nähden
Explanation Napapiirit ovat noin 66,5 66,5° pohjoista ja eteläistä leveyttä. Pohjoinen napapiiri on se leveyspiiri, jolta katsottuna Auringon keskipiste näkyisi keskipäivällä talvipäivänseisauksen aikaan horisontissa, jos ilmakehä ei taittaisi Auringon valoa.
Pohjoisella pallonpuoliskolla napapiirin sisäpuolella aurinko ei laske tiettynä aikana tasauspäivien (noin 21.3. - 21.9.) välissä eikä nouse talvella (21.9. - 21.3.)
Additional Information Jos Aurinko olisi pistemäinen ja Maalla ei olisi ilmakehää, pohjoinen (eteläinen) napapiiri olisi kaamoksen ja yöttömän yön eteläraja (pohjoisraja). Auringon koko ja valon taittuminen ilmakehässä aiheuttavat sen, että kaamos ei ulotu aivan napapiirille asti ja yötön yö ulottuu laajimmillaan vähän sen yli.

Equivalents

Polar circleenglanti
Arctic circleenglanti

Related Concepts

Sources

Ilmakehä-ABC

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2022: Geofysiikka:napapiiri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geofysiikka:napapiiri.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →