Folkloristiikka:uskomusperinne
uskomusperinne
uskomusperinne |
Uskomusperinteenä voidaan tarkastella uskomusaiheisia kertomuksia suullisessa, kirjallisessa tai kuvallisessa muodossa, uskomuspohjaisia toimintatapoja kuten erilaisia välttämissääntöjä tai rituaaleja sekä uskomuksia ja näkemyksiä. Ne voivat olla yhteisön maailmankuvassa tärkeässä arvossa tai omassa kontekstissaankin kiistanalaisia. Uskomusperinteen aihelmia on runsaasti myös fiktiivisissä kertomuksissa, joiden mukana ne tulevat laajalti tunnetuiksi ja saattavat saada jalansijaa myös yhteisön maailmankuvassa. Uskomusperinteen aihelmat ovat monikäyttöisiä ja niiden suhde todellisuuteen voi vaihdella käyttötilanteen mukaan.
Uskomusperinteen avulla voidaan kommentoida sosiaalista todellisuutta ja sen rajoja, moraalisia kysymyksiä tai yhteisön jakamia pelkoja tai toiveita. Samalla uskomusperinne voi myös ylläpitää tai horjuttaa kulttuurisia arvoja ja maailmankuvia. Tämä voi tapahtua konkreettisesti arkitodellisuuteen kiinnittyvin väittein tai pukemalla viesti symbolisempaan ja dramaattisempia kuvastoja hyödyntävään muotoon. Vanhan agraarikulttuurin uskomusperinnettä ovat olleet esimerkiksi loitsut ja taiat, käsitykset pahasta silmästä sekä vainajia, haltijoita ja noituutta käsittelevät uskomustarinat. Nykyajan uskomusperinteenä voidaan pitää esimerkiksi nykytarinoita ja huhuja, salaliittoteorioita ja hyvää onnea varmistavia toimia, samoin kuin horoskooppeja, ennustuksia ja kummitusjuttuja. Populaarikulttuuri toimii nykyään vahvana uskomusperinteen lähteenä, ja uskomusperinnettä – toisinaan uskottavaa ja toisinaan vain viihteellistä – välittyy runsaasti internetissä. Uskomusperinteeseen sisältyy runsaasti fiktiivistä ainesta, joka voi toiseen kontekstiin siirtyessään kuitenkin toimia selitysmallina todellisille tapahtumille ja kokemuksille.Erikieliset vastineet
belief tradition | englanti (English) |
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Folkloristiikka:uskomusperinne. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:uskomusperinne.)