Folkloristiikka:tarinatyyppi

    Tieteen termipankista

    tarinatyyppi

    tarinatyyppi
    Määritelmä Tarinaperinteessä paikallisesti tai kansainvälisesti toistuva juonellinen kokonaisuus, jollaisia tutkijat nimeävät ja numeroivat helpottaakseen niiden tutkimista
    Selite

    Paikallisena tapauksena tai uutisena esitetyn kertomuksen tunnistaa joskus helpoiten tarinaksi siitä, että episodi on tuttu hiukan toisessa muodossa myös jostain muualta. Yksityiskohdiltaan erilaiset mutta perusjuoneltaan samanlaiset esitykset edustavat samaa tarinatyyppiä. Tarinatyyppi koostuu yleensä sarjasta erilaisia aihelmia eli motiiveja, joista osa voi olla keskenään vaihtoehtoisia saman tarinatyypin sisällä.

    Folkloristit ovat 1900-luvun alusta lähtien koonneet luetteloita toistuvista tarinatyypeistä, joita on erotettu eurooppalaisessa perinteessä satoja. Luettelo listaa yleensä abstraktin hahmotelman juonesta, olennaiset motiivit sekä usein myös tietoja levinneisyydestä. Luettelot ovat yleensä kansallisia ja tarinatyyppien numerointi eri luetteloissa noudattaa usein erilaista logiikkaa. Tunnettuja vanhoja tarinatyyppejä ovat esimerkiksi Painava ruumisarkku ja Vainajien jumalanpalvelus; uudempia tarinatyyppejä puolestaan esimerkiksi Varastettu isoäiti ja Katoava liftari.


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Folkloristiikka:tarinatyyppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:tarinatyyppi.)