Folkloristiikka:rekisteri

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

rekisteri

rekisteri(suositeltu)
Definition sosiaalisesti muodostettu merkkien repertoaari, joka yhdistyy stereotyyppisiin pragmaattisiin vaikutuksiin
Explanation Rekisterit muodostuvat ja muuttuvat sosiohistoriallisissa rekisteriytymisprosesseissa, joissa rekisterin piirteet ja merkitykset erotetaan muusta kielenkäytöstä ja tehdään tunnistettavaksi sosiaaliselle ryhmälle. Jokainen rekisterimuodostelma koostuu kolmesta muuttujasta:

1) Repertoaarit eli esitettävät muodot tekevät rekisteristä kielellisesti tai muulla ymmärrettävällä tavalla ilmaistavan. 2) Repertoaareilla on sosiaalinen toiminta-ala, joka merkitsee stereotyyppisten merkitysten kokoelmaa jollekin ihmisryhmälle. Stereotyyppiset merkitykset koskevat sosiaalisia hahmoja, jotka ovat käsityksiä siitä, millainen on esimerkiksi jonkin ammattiryhmän tai sukupuolen edustaja. 3) Kolmantena muuttujana toimii sosiaalinen ryhmä, joka tunnistaa ja käyttää kyseisiä merkityksiä, ja muodostaa rekisterin sosiaalisen vaikutusalan.

Rekisteriä määrittää sen muokkautuvuus refleksiivisen toiminnan kautta. Jokainen vuorovaikutustilanne potentiaalisesti muokkaa rekisteriä ja siitä tehtäviä tulkintoja sekä rekisterin pragmaattisia vaikutuksia. Esimerkkinä toimii tilanne, jossa rekisteriä aiemmin käyttämätön sosiaalinen ryhmä omaksuu sen osia käyttöönsä, samalla muuttaen ja luoden uusia käsityksiä siitä, millaisiin stereotyyppisiin tilanteisiin ja ihmisryhmiin rekisterin käyttö viittaa. Vastaavasti ryhmä, joka liitettiin aiemmin rekisterin käyttöön, voi kyseisen toiminnan seurauksena uudelleen arvioida rekisteriin liitetyt pragmaattiset arvot.

Kielitieteessä ja sosiolingvistiikassa rekisterillä tarkoitetaan tässä käsitellystä eroten yleensä tilannekohtaista puheen tapaa. Sosiolingvistiikassa edellä esitellyn refleksiivisen rekisterin määritelmää vastaa tyylin käsite.

Equivalents

registerenglanti
registerruotsi

Related Concepts

Sources

Agha 2004, Agha 2007, Agha 2015, Johnstone 2016, Kallio 2015, Koski 2011, Lehtonen 2015, Sykäri 2011, Visakko 2015, Tarkka 2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.4.2020: Folkloristiikka:rekisteri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:rekisteri.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →