Filosofia:esisokraatikot

  From Tieteen termipankki

  esisokraatikot

  esisokraatikot
  Definition yleisnimitys Sokratesta edeltäville filosofeille Antiikin Kreikassa
  Explanation Esisokraatikoiksi on sanottu Sokratesta edeltäviä filosofeja (n. 600-400 eaa.) Esisokraattisen ajattelun aikaan filosofian luonne ei ollut vielä selkiytynyt eikä kreikankielen sanaa "filosofia" vielä käytetty johdonmukaisella tavalla. Esisokraatikkoina tunnetaan käytännössä ne henkilöt joiden tekstejä on mukana Dielsin toimittamassa valikoimassa Fragmente der Vorsokratiker. Se sisältää meille säilyneitä tekstikatkelmia Sokratesta edeltävällä ajalta. Kokonaisia filosofisia teoksia meille ei ole säilynyt. Esisokraattiseen filosofian merkitys ei rajoitu siihen, että siinä luotiin peruslinjat, joiden varaan Sokrates, Platon ja Aristoteles saattoivat rakentaa. Monet myöhemmätkin filosofit ovat pitäneet juuri esisokraattisten ajattelijoiden, kuten Herakleitoksen, filosofista työtä kaikkein hedelmällisimpänä mitä historiasta löytyy.
  Esisokraatikkojen filosofia oli pääosin luonnonfilosofiaa. Tunnetuimmat esisokraatikot olivat Thales, Anaximandros, Anaximenes, Pythagoras, Xenofanes, Herakleitos, Parmenides, Zenon Elealainen, Melissos, Empedokles, Anaxagoras, Alkmaion, Filolaos, Arkhytas, Kratylos, Protagoras, Gorgias, Trasymakhos, Prodikos, Hippias, Kritias, Leukippos ja Demokritos.

  Equivalents

  pre-socraticsenglanti
  Vorsokratikersaksa

  Related Concepts

  Sources

  KorkmanYrjönsuuri1998, SalonenT2008, SaarinenE1999

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 31.5.2023: Filosofia:esisokraatikot. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:esisokraatikot.)