Filosofia:anti-realismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

anti-realismi

anti-realismi
Definition realismin vastakohta, mutta merkitys vaihtelee realismista riippuen
Explanation Anti-realismi voi tarkoittaa eri asioita riippuen siitä mikä realismi on kyseessä. Esimerkiksi monet eri realismit koskevat eri kohteiden ja ominaisuuksien objektiivista olemassaoloa (maailma, matemaattiset kohteet, yleiskäsitteet, moraaliset ja esteettiset ominaisuudet, muut mielet, tieteelliset lait ja tieteelliset entiteetit). Erilaiset anti-realismin muodot kieltävät näiden asioiden objektiivisen olemassaolon. Koska tunnemme maailman vain mielestä riippuvaisten havaintojen ja käsitteiden kautta, emme voi mielekkäästi puhua mielestä riippumattomasta maailmasta.
Vaikututusvaltainen anti-realismin muoto on ollut semanttinen anti-realismi. Sen mukaan realismiin kuuluu sattumanvarainen metafyysinen olettamus, jonka mukaan objektiivinen todellisuus on olemassa tiedostamme riippumatta. Näkemystä luonnehtii myös intuitionistisen logiikan piirre, jossa kielletään bivalenssi-periaate. Totuus ja ei-totuus eivät ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, sillä niihin vaikuttavat ne ennakkoehdot, joiden alaisena väitämme tai kiellämme väitelauseita.

Equivalents

anti-realismenglanti

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2022: Filosofia:anti-realismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:anti-realismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →