Estetiikka:ylevä

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ylevä | subliimi

ylevä
subliimi
Explanation

Ylevän eli subliimin tuntemuksia koetaan sellaisten ilmiöiden yhteydessä, jotka hipovat ihmisen käsityskyvyn rajoja

Ylevän kokemusta ja ylevän kuvaamista on käsitelty jo antiikissa, jossa Longinoksen kirjoittamaksi oletettu tutkielma Peri hypsus (n. 50-200, Korkeasta tyylistä), on varhaisin esitys ylevän tyylin kysymyksistä - viime kädessä siitä, mitkä piirteet ovat ominaisia merkittävälle taidekirjallisuudelle. Nicolas Boileau-Despréaux'n ranskannoksen (1674) ansiosta sillä on ollut suuri vaikutus aina 1800-luvun alkupuolelle asti. Subliimin tutkimuksen klassikkoihin kuuluu myös Edmund Burken A Philosophical Enquiry into the Origin of Our Ideas of the Sublime and Beautiful (1757, Filosofinen tutkimus käyttämiemme ylevän ja kauniin käsitteiden alkuperästä). Burkelle ylevä merkitsee kauhua lähenevää kokemusta, hämmästyksen ja pelokkaan kunnioituksen sekaista välähdystä jostakin niin suunnattomasta, että se voisi murskata ihmiselämän. Immanuel Kant esittää teoksessaan Kritik der Urteilskraft (1790, engl. Critique of Judgement), että ylevä on loputonta ja ääretöntä, jotain jota ei oikeastaan voi määritellä, näyttää tai esittää. Ylevän kokemuksen voi synnyttää esimerkiksi luonto (esimerkiksi vuoristonäkymä tai myrskyävä meri), poikkeukselliset historialliset tapahtumat tai poikkeukselliset henkilöt. Myös taidekokemus voi sisältää ylevän piirteitä.

Etenkin taidemaalarien innostus subliimia kohtaan valmisti tietä romantiikalle. Yhä useammin ylevä erotettiin kauniista ja asetettiin arvossa jopa sen yläpuolelle.

Teoksessaan The Feminine Sublime (1995) Barbara Claire Freeman määrittelee subliimin kokemukseksi, jossa subjekti asettuu suhteeseen jonkin eksessiivisen (rajat ylittävän) ja ei-representoitavissa olevan toiseuden kanssa.
Additional Information Latinan sublimis=korkealla oleva, korkea, ylevä

Equivalents

sublimeenglanti
sublimeespanja
sublimeitalia
sublimeranska
sublimruotsi
sublimsaksa
sublimvenäjä
ülevviro

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Estetiikka:ylevä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:ylevä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →