Estetiikka:taide taiteen vuoksi

  From Tieteen termipankki

  taide taiteen vuoksi

  taide taiteen vuoksi
  Definition taiteen riippumattomuuden korostus; iskulause, jonka mukaan taiteen tulee palvella vain esteettisiä päämääriä
  Explanation

  Alkuaan saksalaisen G. E. Lessingin (1729-81) teoksessa Laokoon, oder über die Grenzen der Mahlerei und Poesie (1766, Laokoon eli maalaustaiteen ja runouden rajankäyntiä) muotoilemasta ajatuksesta muodostui ajan mittaan iskulause. Théophile Gautier teki sen maailmankuuluksi romaaninsa Mademoiselle de Maupin (1835) esipuheessa, ja 1800-luvun loppupuolella siitä tuli ranskalaisten parnassolaisten ja symbolistien ohjelmanjulistus. Taustalla oli jo filosofi Immanuel Kantin teoksessaan Kritik der Urteilskraft (1790, Arvostelukyvyn kritiikki) esittämä ja saksalaisten romantikkojen suosima idea puhtaasta taiteesta, joka on riippumaton hyötynäkökohdista, käsitteistä ja säännöistä, minkä ansiosta kohteita voidaan tarkastella ja niistä voidaan vaikuttua sellaisenaan. Tämän kaltaista tarkastelua ei kuitenkaan nähdä tarkoituksettomana, sillä sen mielekkyys on tunteeseen pohjautuvassa nautinnon ja kauneuden kokemisessa. Samantapaisia ideoita olivat esittäneet myös Samuel Taylor Coleridge ja Edgar Allan Poe sekä myöhemmin Oscar Wilde, joka esseessään "The Soul of Man Under Socialism" (1891) kirjoitti, että taideteoksella ei ole mitään tekemistä ihmisten halujen kanssa eikä taiteilijan pitäisi yrittää miellyttää heitä.

  Runossaan "Ode on a Grecian Urn" (1819, "Oodi kreikkalaiselle uurnalle") runoilija John Keats kiteyttää periaatteen seuraavasti (suom. Aale Tynni):

  "Beauty is truth, truth beauty", - that is all
  Ye know on earth, and all ye need to know.
  "On totta kaunis, kaunista tosi."
  Vain sen me tiedämme, se riittääkin.
  Tätä taiteen maailman itsenäisyyttä ja itseriittoisuutta korostavaa näkemystä on toistuvasti myös kritisoitu.

  Equivalents

  art for art's sakeenglanti
  el arte por el arteespanja
  l'arte per l'arteitalia
  arte pela arteportugali
  l'art pour l'artranska
  konst för konstens skullruotsi
  die Kunst um der Kunst willensaksa
  isskustvo dlja isskustvavenäjä
  kunst kunsti pärastviro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003, HegelG2013/1842, WitcombeC

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Estetiikka:taide taiteen vuoksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:taide taiteen vuoksi.)