Estetiikka:taide taiteen vuoksi

From Tieteen termipankki

taide taiteen vuoksi

taide taiteen vuoksi
Definition taiteen riippumattomuuden korostus; iskulause, jonka mukaan taiteen tulee palvella vain esteettisiä päämääriä
Explanation

Alkuaan saksalaisen G. E. Lessingin (1729-81) teoksessa Laokoon, oder über die Grenzen der Mahlerei und Poesie (1766, Laokoon eli maalaustaiteen ja runouden rajankäyntiä) muotoilemasta ajatuksesta muodostui ajan mittaan iskulause. Théophile Gautier teki sen maailmankuuluksi romaaninsa Mademoiselle de Maupin (1835) esipuheessa, ja 1800-luvun loppupuolella siitä tuli ranskalaisten parnassolaisten ja symbolistien ohjelmanjulistus. Taustalla oli jo filosofi Immanuel Kantin teoksessaan Kritik der Urteilskraft (1790, Arvostelukyvyn kritiikki) esittämä ja saksalaisten romantikkojen suosima idea puhtaasta taiteesta, joka on riippumaton hyötynäkökohdista, käsitteistä ja säännöistä, minkä ansiosta kohteita voidaan tarkastella ja niistä voidaan vaikuttua sellaisenaan. Tämän kaltaista tarkastelua ei kuitenkaan nähdä tarkoituksettomana, sillä sen mielekkyys on tunteeseen pohjautuvassa nautinnon ja kauneuden kokemisessa. Samantapaisia ideoita olivat esittäneet myös Samuel Taylor Coleridge ja Edgar Allan Poe sekä myöhemmin Oscar Wilde, joka esseessään "The Soul of Man Under Socialism" (1891) kirjoitti, että taideteoksella ei ole mitään tekemistä ihmisten halujen kanssa eikä taiteilijan pitäisi yrittää miellyttää heitä.

Runossaan "Ode on a Grecian Urn" (1819, "Oodi kreikkalaiselle uurnalle") runoilija John Keats kiteyttää periaatteen seuraavasti (suom. Aale Tynni):

"Beauty is truth, truth beauty", - that is all
Ye know on earth, and all ye need to know.
"On totta kaunis, kaunista tosi."
Vain sen me tiedämme, se riittääkin.
Tätä taiteen maailman itsenäisyyttä ja itseriittoisuutta korostavaa näkemystä on toistuvasti myös kritisoitu.

Equivalents

art for art's sakeenglanti
el arte por el arteespanja
l'arte per l'arteitalia
arte pela arteportugali
l'art pour l'artranska
konst för konstens skullruotsi
die Kunst um der Kunst willensaksa
isskustvo dlja isskustvavenäjä
kunst kunsti pärastviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, HegelG2013/1842, WitcombeC

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.10.2022: Estetiikka:taide taiteen vuoksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:taide taiteen vuoksi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →