Estetiikka:bricoleur

  From Tieteen termipankki

  bricoleur

  bricoleur
  Definition näppärä, kätevä henkilö, nikkaroitsija
  Explanation

  Teoksessaan La Pensée sauvage (1962, engl. The Savage Mind) ranskalainen kulttuuriantropologi Claude Lévi-Strauss tarkoittaa käsitteellä henkilöä, joka tekee kulttuuria siitä, mitä kulloinkin on käsillä. Esimerkiksi Etelä-Amerikan intiaanien tapa luoda myyttejä on Lévi-Straussille tällainen kooste, bricolage, koska pyrkimyksenä on muodostaa yhtenäinen maailmankuva niistä konkreettisista asioista, joita lähiympäristö ja kokemus tarjoavat. "Bricolööri" ei ole insinööri, eikä pyri tiedemiehen tavoin paljastamaan, mitkä lait hallitsevat ilmiöitä. Sen sijaan hän luo sellaisia uusia rakenteita, jotka auttavat paremmin sopeutumaan ympäröivään maailmaan.


  Lévi-Straussin kehittämässä strukturaaliantropologiassa termiä bricoleur on sittemmin käytetty taiteellisen luovuuden selittämiseen: myös taiteilija rakentaa taiteensa usein käsillä olevista aineksista, ja samoja aineksia voidaan käyttää uudelleen uusien kokonaisuuksien luomiseen. Bricoleur voi viitata myös tietynlaiseen tekniikkaan, kuten kollaasiin.
  Additional Information Ranskan bricolage=askartelu

  Equivalents

  bricoleurranska (français)

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.9.2023: Estetiikka:bricoleur. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:bricoleur.)