Esittävät taiteet:teatteri

  Tieteen termipankista

  teatteri

  teatteri
  Määritelmä näytelmän esittäminen siihen varatulla paikalla eli näyttämöllä; myös näyttämötaide
  Selite

  Antiikin draamataiteeseen vaikutti ratkaisevasti valtaisa puoliympyrän muotoon rakennettu ulkoilmanäyttämö, joka pakotti näyttelijät voimakkaaseen korostukseen ja tyylittelyyn. Tämä loi pohjan suurieleiselle, pateettiselle ja lausunnalliselle tavalle näytellä. Näyttelijän perusedellytyksiä oli voimakas ääni. Puvut olivat värikkäitä jotta ne näkyisivät kauas; näkyvyyden varmistamiseksi olivat tarpeen myös naamiot liioiteltuine ilmeineen. Korkeilla puuanturoilla varustetut saappaat eli koturnit auttoivat näyttelijää näkymään kuoron yli. Näytelmien henkilöt olivat useimmiten puolijumalia tai sankareita.


  Antiikin ajan jälkeen teatteri on kokenut kirjavia vaiheita. Kiertävät teatteriryhmät ja puoliammattilaisuus olivat pitkään pikemmin sääntö kuin poikkeus, mutta vähin erin teatteri institutionalisoitui omaksi kiinteäksi taiteen lajikseen omine rakennuksineen. Teatteri tarvitsee käyttöaineekseen jatkuvasti uutta draamakirjallisuutta tai kirjallisuutta, joka on dramatisoitavissa teatterin tarpeisiin. Draamatekstin tullessa osaksi teatteriesitystä se saa ratkaisevasti toisen hahmon kuin pelkkänä kaunokirjallisuutena, koska ohjaajan, näyttelijöiden ja muun teatterihenkilökunnan luova panos on teatteriesityksessä olennainen.
  Lisätiedot kreikan theatron=katselupaikka

  Erikieliset vastineet

  theaterenglanti (English)
  theatreenglanti (English)
  theatrumlatina (Latina)
  théâtreranska (français)
  Theatersaksa (Deutsch)
  teatrvenäjä (русский)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.5.2024: Esittävät taiteet:teatteri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:teatteri.)