Esittävät taiteet:dramaturgia
dramaturgia
dramaturgia |
Vaikka käsitteen etymologia voidaan johtaa antiikin kreikasta, sitä on nykyisessä merkityksessä ryhdytty käyttämään 1700-luvulla Saksassa, Gotthold Ephraim Lessing: Hamburgische Dramaturgie (1767-69). Tämä teos koostui alun perin Hampurin kansallisteatterin (Hamburger Nationalthater) esitysten viikottaisista kritiikeistä, mutta kun arvostelut ajoivat hänet kiistan näyttelijoiden kanssa, Lessing pitäytyi arvioimaan ainoastaan näytelmiä. Hän tekee pesäeroa Ranskan klassisismin draamakäsitykseen ja asettaa sen vastakohdaksi Shakespearen. Arvioimalla aristotelisen tragedian uudelleen ja toisin kuin Ranskan klassisismi, hän esittää teoreettiset perusteet porvarilliselle draamalle. Suljettu dramaturgia orientoituu aristoteliseen dramaturgiaan ja Ranskan klassisimin tragediaan, jota määrittävät tiukat ulkoiset säännöt (ajan, paikan ja toiminnan ykseys). Avoin dramaturgia orientoituu puolestaan Shakespearen dramaturgiaan, jossa ulkoisten kriteerien sijaan mittapuuna ovat sisäiset ominaisuudet ja vapaus tiukkojen rajoen suhteen (esim. koomiset ainekset tragediassa).
Nykyisin käsitteen käyttö on laajentunut draaman ja esityksen ulkopuolelle. Tällöin dramaturgia on taito hahmottaa toiminnallinen kaari eri taiteiden (tai yleensä inhimillisen toiminnan) alueella.Dran (kreikk.) = toiminta Ergon (kreikk.) = teko, teos (engl. function, task, work)
Etymologian pohjalta toiminnan muokkaaminen teokseksi.Erikieliset vastineet
Dramaturgie | saksa (Deutsch) |
Lähikäsitteet
- dramaturgi (vieruskäsite)
- kolme ykseyttä
Käytetyt lähteet
Brauneck&Schneilin1992, HeinonenT2009
Alaviitteet
- ↑ HeinonenT2009, 11
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.11.2024: Esittävät taiteet:dramaturgia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:dramaturgia.)