Eläinlääketiede:tartunta-alue

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tartunta-alue

tartunta-alue
Definition alue, joka välittömästi ympäröi helposti leviävän eläintaudin esiintymispaikkaa
Explanation

Jos eläimellä todetaan helposti leviävä eläintauti tai kyseessä on tällaista tautia koskeva virallinen eläintautiepäily, voidaan tartunta-alue perustaa alueelle, joka välittömästi ympäröi taudin esiintymispaikkaa ja jolla tautia katsotaan esiintyvän suurella todennäköisyydellä ottaen huomioon sen leviämistapa ja alueen maantieteelliset ominaisuudet sekä alueen eläinlajit ja eläintiheys. Tartunta-alue voi ulottua hyönteisten välityksellä leviävän eläintaudin kyseessä ollen enintään 20 kilometrin etäisyydelle ja muun eläintaudin kyseessä ollen enintään kolmen kilometrin etäisyydelle taudin esiintymispaikasta, ellei Euroopan unionin lainsäädännössä toisin säädetä. Tartunta-alue voidaan perustaa myös maan rajojen ulkopuolella todetun helposti leviävän eläintaudin yhteydessä.

Päätöksen tartunta-alueen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä alueella noudatettavista kielloista, ehdoista, rajoituksista ja velvoitteista tekee Elintarviketurvallisuusvirasto.

Related Concepts

Sources

eläintautilaki 441/2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.4.2021: Eläinlääketiede:tartunta-alue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Eläinlääketiede:tartunta-alue.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →