Clean Energy Research:nordic power markets

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

nordic power markets

nordic power markets
Definition Pohjoismainen sähkömarkkina on ensimmäinen kansainvälinen sähkömarkkina-alue. Se muodostuu neljästä pohjoismaasta: Ruotsi, Suomi, Norja ja Tanska, sekä Viro, joka liittyi vuonna 2010.
Definition (en) The Nordic Power market was the first international power market and it consists of four Nordic countries: Sweden, Finland, Norway and Denmark, and was 2010 joined also by Estonia.
Explanation Pohjoismaisella sähkömarkkinalla on yhteinen sähkönvaihtomarkkina/sähköpörssi, Nord Pool, missä markkinaosapuolet voivat myydä ja ostaa energiaa. Se omistavat maiden kansalliset sähkönsiirtotoimijat. Sähköpörssi Markkinaosapuolet tekevät kiinteähintaisen tarjouksen tuntikohtaiselle kauppapalvelulle päivää aiemmin. Kauppapaikka, nimeltään Elspot, yhdistää alueen kysynnän ja tarjonnan aikataulut. Tuloksena saatua clearing-hintaa kutsutaan järjestelmähinnaksi. Pohjoismaiset sähkömarkkinat luotiin pääasiassa tehokkuussyistä. Markkina-alueella on käytössä laaja kirjo erilaisia sähköntuotantoteknologioita. Suomessa ja Tanskassa valtaosa energiasta tuotetaan lämpövoimaloissa, Norjassa tuotetaan pääosin vesivoimaa, ja Ruotsissa vesi- ja ydinvoimaa. Vapaaehtoisuudesta huolimatta vuodesta 2009 yli 70% kokonaiskulutuksesta on myyty markkinoiden piirissä.

Equivalents

pohjoismainen sähkömarkkinasuomi

Sources

KopsakangasM&SventoR2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.6.2021: Clean Energy Research:nordic power markets. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Clean Energy Research:nordic power markets.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →