Arkeologia:dirhemi

  From Tieteen termipankki

  dirhemi

  dirhemi
  Definition itämainen noin 3 gramman painoinen molemmin puolin lyöty hopearaha, joka oli yleinen maksuväline viikinkiajalla
  Explanation

  Dirhemi on ensimmäinen Suomen alueen arkeologisissa löydöissä yleistynyt rahatyyppi. Islamilaiset dirhemit kehittyivät Bysantin alueella käytössä olleista hopearahoista 600-luvulla. Viikinkiajalla (n. 800–1000-luvuilla) dirhemit olivat yleinen maksuväline Euroopassa. Yleisimmät Suomen löydöissä esiintyvät dirhemit ovat Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alueella hallinneiden umaijadi- ja abbasididynastioiden tai keskiaasialaisen samanididynastian lyöttämiä ja peräisin nykyisen Irakin, Iranin, Uzbekistanin ja Afganistanin alueilta.

  Dirhemeissä on arabiankielistä kirjoitusta, joka sisältää katkelmia uskonnollisista teksteistä, kuten islamin uskontunnustuksesta. Lisäksi niihin on merkitty hallitsijan nimi ja lyöntipaikka sekä lyöntivuosi islamilaisen ajanlaskun mukaan. Rahoja on kutsuttu myös kuufalaisiksi ”kuufalaisen kirjoitustyylin” mukaan, jota käytettiin ensin nykyisessä Irakissa sijaitsevassa Kufan kaupungissa.

  Equivalents

  dirhamenglanti
  dirhemenglanti

  Related Concepts

  Sources

  OravisjärviJ2016, TalvioT2002, TalvioT2002b

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Arkeologia:dirhemi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Arkeologia:dirhemi.)