Antropologia:sosialisaatio

    Tieteen termipankista

    sosialisaatio

    sosialisaatio
    Määritelmä Sosialisaatio on osittain tiedostamaton oppimisen prosessi, jonka myötä ihmisestä tulee yhteisön täysivaltainen jäsen.
    Selite Sosialisaatio kohdistuu lapsiin ja nuoriin sekä muihin ryhmän uusiin jäseniin. Sosialisaatiossa ihminen oppii ne tiedot ja kyvyt, joita yhteisön tai yhteiskunnan jäsenenä toimiminen edellyttää. Se kattaa kielen kategoriat ja oikeat kontekstit niiden käyttämiselle sekä lukemattomia käyttäytymissääntöjä, ja niiden taustalla vaikuttavan moraalijärjestelmän (arvot, normit, käsityksen siitä millaista on hyvä elämä jne.). Toisin sanoen sosialisaatiossa kulttuurisia kategorioita siirretään uudelle sukupolvelle ja näin varmistetaan ainakin jonkunasteinen kulttuurinen jatkuvuus. Vastuu sosialisaatiosta on kontekstista riippuen usein perheen lisäksi muilla yhteiskunnallisilla instituutioilla kuten koululla, erilaisilla kerhoilla ja seuroilla sekä medialla.
    Lisätiedot Lähde: Eriksen, Thomas Hylland (2004). Toista maata? Johdatus antropologiaan. Gaudeamus Helsinki University Press.

    Käytetyt lähteet

    ToukolehtoS2024

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 16.10.2024: Antropologia:sosialisaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Antropologia:sosialisaatio.)