Antiikintutkimus:myytti

    Tieteen termipankista

    myytti

    myytti
    Määritelmä tarina jumalista tai sankareista
    Selite

    Myyttien eli jumalais- ja sankaritarujen kokonaisuutta kutsutaan mytologiaksi. Kreikkalainen mytologia jakaantuu erilaisiin aihepiireihin. Esimerkiksi maailman varhaisvaiheisiin liittyvät tarina Prometheuksesta ja suuresta vedenpaisumuksesta. Muita yleisiä aiheita ovat Troijan tarupiiri, joka kattaa Troijan sodan syyt ja tapahtumat sekä sieltä palanneiden sankareiden vaiheet (esim. Odysseuksen harharetket) ja Theban tarupiiri, joka käsittelee Oidipuksen ja hänen jälkeläistensä vaiheita (esim. seitsemän retki Thebaa vastaan).

    Myytit tarjoavat opettavaisia esimerkkejä tai selittävät jonkin ilmiön alkuperän. Antiikin kuvanveistäjät, taidemaalarit, näytelmäkirjailijat ja eeppiset runoilijat ammensivat aiheensa tyypillisesti yleisölle tutuista myyteistä. Tärkeitä lähteitä ovat Homeroksen Ilias ja Odysseia sekä Hesiodoksen Theogonia (Jumalten synty) ja Erga kai hēmerai (Työt ja päivät). Roomalainen mytologia syntyi hyödyntämällä kreikkalaista mytologiaa ja Rooman omaa varhaishistoriaa. Tärkeitä latinankielisiä mytologian lähteitä ovat Ovidiuksen Metamorphoses (Muodonmuutoksia) ja Vergiliuksen Aeneis.
    Lisätiedot Kreikan μῦθος 'sana, puhe; neuvo, käsky; puheen aihe, tarkoitus; sanonta, huhu; tarina, kertomus'.

    Käytetyt lähteet

    KivistöS&RiikonenHK&SalmenkiviE&Sarasti-WileniusR2007, Castrén&Pietilä-Castrén2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Antiikintutkimus:myytti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Antiikintutkimus:myytti.)